VM-Guld till Landslaget i blåsmusik

Av på 28 juli, 2013

Landslaget i blåsmusik kommer tillbaka från världsmästerskapen i Nederländerna med guldmedalj och den högsta poäng som Landslaget någonsin har fått på världsmästerskapen. 76 lyckliga musikanter har gjort avtryck på jury och publik och det lönade sig.

Världsmästerskap har hållits för blåsorkestrar sedan mitten av 1900-talet, men det var först 1997 som Landslaget i blåsmusik för första gången kunde delta i världsmästerskapen som hålls vart fjärde år. Detta blir tredje gången som Landslaget kommer hem med guld.

Landslaget i blåsmusik består av 76 unga musikanter mellan 14-22 år som är uttagna bland många hundra sökande från hela landet. I världsmästerskapen får inga professionella orkestrar delta, bara fritidsorkestrar. Men det betyder inte dålig kvalitet.

– Här på världsmästerskapen får man uppleva otroligt många bra orkestrar. Vi är väldigt nöjda med musikanterna och vår landslagsdirigent, Rune Hannisdal, säger Johan Tjäder, förbundssekreterare i Riksförbundet Unga Musikanter som står bakom landslaget. Det är otroligt bra jobbat av alla musikanterna. Men det skulle inte heller vara möjligt utan det grundstöd som finns i de kommunala musik- och kulturskolorna.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in