VM i bordtennis till Sverige.

Av på 15 maj, 2013

Den 15:e maj blev en glädjens dag för svensk idrott i allmänhet och svensk bordtennis i synnerhet. Då stod det nämligen klart att Sverige och Halmstad tilldelades att arrangera världsmästerskapen i bordtennis. Men det blev inte 2016 som man sökt utan istället 2018.

Avgörandet stod vid det internationella bordtennisförbundets (ITTF:s) årsmöte, AGM. Officiellt sökte både Halmstad och konkurrenten Kuala Lumpur mästerskapen 2016 men bakom kulisserna pågick ett raffinerat politiskt spel.

– Vi tog tidigt kontakt med Kuala Lumpur för att höra om de var intresserade av att flytta sin kandidatur till 2018, men det var de inte då malaysiska regeringen endast lovat ekonomiskt stöd till mästerskapen 2016, förklarar Petra Sörling ordförande i Svenska Bordtennisförbundet.

ITTF erbjöd då en lite annorlunda lösning och det var att Sverige och Halmstad skulle kunna få arrangera mästerskapen 2018 om mötet godtog detta. I potten låg också möjligheten att få arrangera tävlingen World Team Cup 2015. Den tävlingen beslutar dock ITTF:s styrelse om vid kommande möte.

– Vi resonerade som så att om Halmstad Kommun var med på tåget var det ett superintressant erbjudande och från SBTF:s sida kunde vi inte annat än att rekommendera att ta erbjudandet vilket jag ser som ett av de bästa svensk bordtennis någonsin fått, fortsätter Petra Sörling.

Från kommunens sida ställde man sig efter kort betänketid positiv till förslaget.

– Vi har arbetat hårt och intensivt för att få ett världsmästerskap till Halmstad. Att vi gjort ett mycket bra kampanjarbete är en stor del i att vi lyckades ro hem det hela. Det är en väldigt stor ära och helt klart kommer det bli ett av de största idrottsevenemangen som någonsin arrangerats i Halmstad vilket jag är mycket stolt över, säger en jublande glad Johan F Lundberg, VD på Halmstad & Co tillika kampanjchef.

Halmstad kommunchef Fredrik Geijer som också fanns på plats var även han mycket stolt och glad.

– För staden Halmstad är det helt fantastiskt att få arrangera ett mästerskap av den här digniteten. Det märks att svensk bordtennis har en mycket stark position i världen. Vid vår mottagning som hölls kvällen innan omröstningen medverkade hela 120 personer varav de flesta var röstberättigade delegater eller styrelseledamöter inom ITTF – således en mycket stor succé, säger Fredrik Geijer.

– Som svensk är jag oerhört stolt en sådan här dag. För svensk bordtennis är detta en jättechans att utveckla sporten ytterligare och jag är helt övertygad om att Sverige och Halmstad kommer att genomföra mästerskapen 2018 på ett helt perfekt sätt, säger Petra Sörling.

Halmstad Bordtennisklubb kommer också att vara delarrangör och klubben hade representation på plats i form av en av världens genom tiderna bästa spelare, Jörgen Persson, som varit en centralfigur i marknadsföringen av kampanjen. Dessutom fanns tidigare landslagsspelaren Åsa Carlsson (före detta Svensson) och Halmstad Bordtennisklubbs ordförande Terje Johansson på plats.

– Kampanjarbetet kunde inte ha utförts på bättre sätt. Vi är både stolta och glada över att ha fått vara del av det och ser verkligen fram emot 2018, avslutar Terje Johansson.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in