Wallberg 2:a i Calgary

Av på 2 februari, 2020
Walter framför världscupbacken i Calgary efter sin andraplats. Foto: Ludvig Fjällström

På lördagskvällen avgjordes världscuptävlingen i Calgary, Kanada, och Walter Wallberg, Åre SLK, stod på pallen och gjorde ett säsongsbästa resultat med en andraplats.

Två av fem svenska herrar tog sig vidare från fredagens kval till lördagens final, Walter Wallberg, Åre SLK, som 4:a, och Felix Elofsson, Landskrona Ski-Club, som 9:a. Felix med kvalets högsta hoppoäng.

På lördagen inleddes tävlingarna med damernas kval, och där fick den enda svenska åkaren, Frida Lundblad, Gefle Freestyle, tyvärr inte till ett åk hon var nöjd med, och missade därmed att kvala till finalen när hon slutade 34:a.

– Jag överroterade lite på andra hoppet vilket gjorde att jag satte mig lite och bytte spår efter hoppet, sa Frida efter kvalet.

Efter damernas kval var det dags för finaler och där var Felix först ut av de svenska åkarna, men precis innan det var dags för Felix att åka bröts tävlingen temporärt på grund av starka vindar, men det störde inte Felix.

När tävlingen återupptogs satte han ner ett åk med fint flyt, men i andra hoppet gjorde han en liten miss när han missade en grab och därmed placerade han sig 14:e, och även om han inte tog sig vidare till final var det ett åk som Felix tar med sig flera bra saker från.

– Det påverkade inte mig att tävlingen pausades precis innan jag skulle åka, det var inte det jag önskade, men jag höll mig lugn och vi hade bra fokus på start och sen när det var dags löste jag åket på ett bra sätt. Det var ett bra åk ner till andra hoppet där jag missade graben, så det var där jag tappade, men annars fick jag gjort det jag ville. Jag vet exakt vad jag ska göra till nästa vecka för att göra det bättre, sa Felix efter tävlingen.

Nästa svenska åkare var Walter och han satte ner ett väldigt säkert finalåk med hög fart, bra teknik och fina hopp som gav honom en andraplats inför superfinalen.

I superfinalen sen var Walter näst sist ut och öste verkligen ner sitt åk, ett åk som satt där det skulle och det räckte hela vägen till en efterlängtad andraplats.

– Jag har väntat på det här och jobbat för det så det är härligt att det sitter. Framför allt har jag de senaste tre tävlingarna byggt upp lite press och fått revanschlusta så nu är det riktigt skönt. Innan har jag haft lite problem med första hoppet men vi har jobbat succesivt inför den här tävlingen och jag har fått till min back-full och landat mitt i spåret som jag velat. Det är ju det här åket jag vill göra, back-full på första och en d-spin 1080 där nere. Idag satt det och det är riktigt kul, sa Walter efter tävlingen.

Walter kände att han fick till tre riktigt bra åk under tävlingen, något som verkligen krävs för att hålla sig i toppen och ta sig hela vägen, även om han idag blev besegrad av den store Mikaël Kingsbury från Kanada.

– Jag var riktigt peppad idag efter bra kval igår. Jag fick ner ett bra åk i finalen och behöll sen andraplatsen i superfinalen och det är jag så nöjd med. För att slå Mikaël är det i hoppen jag måste höja mig för resten sitter. Jag måste få till en extra skruv på övre hoppet, men just nu är jag bara nöjd med min andraplats. Så skönt, avslutar Walter.

Ludvig Fjällström, Åre SLK, slutade 20:e, Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club, 30:e och Albin Holmgren, Åre SLK, 32:a.

Sport | Skidor
Örebronyheter

Källa Svenska Skidförbundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in