Wedevågs historia tillgänglig digitalt

By on 27 november, 2022
Foto: LindeKultur

Sten B Norén – betitlad Mr Wedevåg – kan nu välkomna alla intresserade att ta del av WEDEVÅGs månghundraåriga och fantastiska historia digitalt. Det är Erik Jäderqvist på Linde Bergslags församling som samlat Stens filmer i en ”Sten B portfölj”.

Wedevågs Bruk i Lindes Bergslag är ett av Sveriges äldsta företag med anor ända från 1400-talet. Brukets utveckling genom seklerna ger en levande bild av hur brukshanteringen vuxit fram – först i kamp med en karg natur, senare i hård konkurrens med inhemska och utländska medtävlare. Det är en berättelse om övervunna svårigheter, om segt arbete av generation efter generation av bruksmän och om skapande insatser på skilda områden.

Materialet – som nu samlats på ett ställe digitalt – gör det möjligt för alla intresserade att ta del av Wedevågs 700-åriga historia: ”En lång historisk kultur för vårt Bergslagen som vi kan vara stolta över”, betonar Sten.

Några av filmerna och en hel del historiskt material visades på sommarens utställning om Wedevåg och dess 700-åriga historia på Lindesbergs Stadsbibliotek.


Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login