Wolf Erlbruch tog emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne

By on 30 maj, 2017
Wolf Erlbruch tar emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne som överlämnades av kronprinsessan Victoria.
Foto: Stefan Tell

Igår kväll delades världens största barn- och ungdomslitteraturpris ut till Wolf Erlbruch i ett fullsatt Stockholms Konserthus. Priset överlämnades av kronprinsessan Victoria och talet till Wolf Erlbruchs ära hölls av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

”Att vara en illustratör är att hela tiden förhålla sig till text. Att ta sig an ett nytt manuskript är som att besöka ett främmande land.” sa Wolf Erlbruch i sitt tacktal som började med att han tappade bort sina glasögon och vann publikens hjärta. Sonen Leonard kom till undsättning med ett extra par och därefter kunde han fortsätta talet som berörde utmaningen i att hitta rätt ton i bilderna.

”Vissa texter illustrerar sig mer eller mindre sig själv. Sedan finns det poesi, som är omöjlig att översätta till bilder”, sa Erlbruch och avslutade talet med att recitera ur en av sina favoritdikter av Seamus Heaney.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke hyllade pristagaren i sitt tal:
”Wolf Erlbruch, är en modig författare och på flera sätt påminner hans konstnärskap om Astrid Lindgrens. Hans verk är som ett barns liv är, det innehåller det lättsamma och det djupt existentiella sida vid sida. Vi får förundras över det obegripliga, glädjas åt det lilla och förargas över oförrätter.”

Under kvällen uppträdde operasångaren Rickard Söderberg och Grammisnominerade artisten Sofia Jannok. Dansarna Fredrik Quiňones och Stacey Aung framförde en tolkning av Wolf Erlbuchs bok Anden, döden och tulpanen i koreografi av Mari Carrasco. Konferencier var journalisten och litteraturkritikern Yukiko Duke. Prissumman är 5 miljoner kronor och dessutom får ALMA-pristagaren ett diplom, i år illustrerat av Marcus-Gunnar Pettersson och Maja K. Zetterberg.

Om Wolf Erlbruch
Född 1948, bor i Wuppertal med sin fru. Har sonen Leonard som också är illustratör. Wolf Erbruch är en av Tysklands främsta illustratörer och bilderboksförfattare. Han har givit ut ett tiotal egna böcker och illustrerat närmare femtio titlar med texter av olika författare. I Sverige förknippas han med böcker som Det var det fräckaste! (1995) och Anden, döden och tulpanen (2007) som blivit stora framgångar världen över.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login