World Whale Day belugavalar får en andra chans genom svensk insats

Av på 20 februari, 2021

Belugavalarna Little Grey och Little White blev internationellt uppmärksammade när de 2019 räddades från en vattenpark i Shanghai. Valarna flög 9 600 kilometer till sitt nya hem på Island där de i fjol blev de första gästerna till världens första havsreservat för belugavalar.

The Perfect World Foundation arbetar tillsammans med hårvårdsmärket Maria Nila för att hjälpa valarna till en andra chans och har fram till idag, World Whale Day, lyckats samla in över en halv miljon kronor.

Världen över hålls mer än 300 belugavalar fångna i små grunda bassänger på så kallade ”vattenparker” och akvarium, där de uppträder och underhåller besökande turister. De två belugavalarna Little White och Little Grey räddades 2019 från en vattenpark i Shanghai för att resa 9 600 kilometer med flyg till sitt nya hem på Islands sydkust.

– Valar som räddas från turistparker har ingen chans att överleva i det fria. De är tränade att äta död fisk och vet inte längre hur de jagar sin egen föda, säger The Perfect World Foundations VD, Ragnhild Jacobsson.

I fjol blev Little White och Little Grey de första gästerna att flytta in i världens första havsreservat för belugavalar. Händelsen bevakades av internationell media och de två valarna lever i dag i ett havsreservat på 32 000 kvadratmeter. Reservatet drivs av organisationen Sea Life Trust och ambitionen är att rädda fler belugavalar från fångenskap och ge dem en ny chans i havsreservatet.

Svenska organisationen The Perfect World Foundation verkar för att hjälpa djur i kris och har tillsammans med hårvårdsmärket Maria Nila samlat in medel för att stötta belugavalrna och räddningscentret. Idag, under World Whale Day, kan The Perfect World Foundation och Maria Nila lämna över en check på en halv miljon kronor till Sea Life Trust.

– Sea Life Trust ger räddade belugavalar en ny chans i livet men de är beroende av ekonomiskt stöd. Valarna får ett lyckligare liv ute på det stora havsreservatet och vi är stolta över att fått chansen att stötta våra nya vänner, Little White and Little Grey. Alla förtjänar en andra chans, avslutar Ragnhild Jacobsson.

Ragnhild Jacobsson med Little White & Little Gray.

Världen
Örebronyheter

Källa The Perfect World Foundation

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in