Ytterligare 10 miljoner till Syrien.

Av på 2 maj, 2013

Svenska Röda Korset bidrar med ytterligare 10 miljoner kronor till Syrien. Kriget i Syrien startade för över två år sedan och situationen är katastrofal. Av landets befolkning om 22 miljoner beräknas nu över fem miljoner vara i behov av stöd.

Konflikten i Syrien, som inleddes i mars 2011, har mycket omfattande konsekvenser för befolkningen.

–De strider som tidigare var begränsade till endast vissa områden drabbar nu allt fler orter i landet; det finns snart inga säkra platser kvar och allt fler människor tvingas att fly från hemorten, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare i Röda Korset.

Det finns uppgifter om fler än 70.000 döda och 100.000-tals sårade och mars i år har hittills varit den månad som krävt flest liv. Av landets befolkning om 22 miljoner beräknas nu över fem miljoner vara i behov av stöd med det mesta som krävs i för ett någorlunda drägligt liv. Ytterligare 1,4 miljoner människor har tvingats fly landet.

–Trots att vi når miljoner med mat, vatten och vård, finns fortfarande enorma behov. Även för dem som har det gott ställt börjar pengarna sina. Det är svårt för oss att nå alla och vi skulle vilja ha ännu mer resurser. Vårt mål är att ingen ska lämnas ensam och vi har långt kvar, säger Ulrika Årehed Kågström.

Rödakorsrörelsen genomför en mycket stor insats i Syrien. Insatsen omfattar områden som: evakuering av sårade från stridszonerna, stöd till befintliga sjukvårdsinrättningar, psykosocialt stöd, matdistribution, reparation av skadade vattenverk och distribution av olika slags förnödenheter för de dagliga behoven. Insatsen genomförs under mycket svåra förhållanden och 18 frivilliga, främst ambulanssjukvårdare, i Syriska Röda Halvmånen har dödats.

–Sedan 2011 har vi bistått med omkring 2o miljoner kronor till Syriens folk. Vi har beviljats ytterligare fem miljoner kronor i Sida-medel och kan därför nu lägga till lika mycket i insamlade medel och skicka tio miljoner till Syrien. Tack vare ett starkt engagemang bland många lokala rödakorsföreningar runt om i Sverige har insamlingen gett ett bra resultat, säger Ulrika Årehed Kågström.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in