Ytterligare undantag i besöksförbudet på kommunens vård- och omsorgsboenden

By on 3 augusti, 2020

Sedan 20 juli har personer med konstaterade antikroppar mot covid-19 fått besöka närstående på kommunens vård- och omsorgsboenden, som ett undantag till det besöksförbud som gällt sedan i våras. Från och med tisdag 4 augusti tillåts även personer som kan visa upp ett positivt PCR-test, som visar att man varit sjuk i covid-19, att boka in besök.

Det är Örebro kommuns vård- och omsorgsförvaltning som fattat beslut om ytterligare lättnader i besöksförbudet, i samråd med Smittskyddsenheten på Region Örebro län. Bakgrunden är att personer med antikroppar eller som har testat positivt för covid-19 genom ett så kallat PCR-test (och där det gått minst 14 dagar sedan insjuknandet, inklusive 2 dygn utan feber samt att du känner dig helt frisk) bedöms vara immuna mot ny infektion i upp till 6 månader efter testresultatet. Immuna personer har möjlighet att umgås med andra personer, oavsett om man själv eller den man ska träffa tillhör riskgrupp. Fortsatt gäller dock att man ska följa de generella smittskyddsåtgärder som gäller i samhället, till exempel att hålla avstånd och tvätta händerna.

– Vi har tidigare konstaterat att rekommendationerna kan förändras ofta och med kort varsel, så de nya undantagen har vi varit förberedda på. Det är givetvis glädjande att fler kan besöka sina anhöriga och vänner på boenden men vi ska samtidigt se till att besöken genomförs på ett säkert sätt, utan ökad oro eller risk för smitta. Vi kommer därför fortsätta med kravet på att besökare ska kunna visa upp positiva provsvar, likaså måste man boka tid och planera besöket tillsammans med aktuellt boende, berättar Camilla Brehmer Trumö som är verksamhetschef inom Vård och omsorg i Örebro kommun.

Detta gäller inför besök på vård- och omsorgsboende:

  • Du som vill besöka en anhörig eller vän på ett boende ska kunna visa upp ditt provsvar på antingen positivt antikroppstest eller PCR-test för covid-19. Provsvaret får vara max sex månader gammalt. Testet ska uppfylla Folkhälsomyndighetens krav, vilket innebär att resultat från så kallade självtester inte är giltiga.
  • Alla besök ska bokas i förväg med aktuellt boende.
  • Antalet besökare som kan komma samtidigt kan variera, detta stäms av med personalen på det aktuella boende. Tänk på att alla i sällskapet måste kunna visa upp provsvar på antikroppar eller positivt PCR-test.
  • Vid besöket möter personalen upp dig vid entrén till boendet. Där kommer du att få information om vilka rutiner som gäller på just det boendet, till exempel var det finns handsprit.
  • Handsprit ska användas eftersom du kan ha tagit i saker där det kan finnas spår av smitta.
  • Besöken kommer i första hand att ske utomhus, men vid dåligt väder kan man träffas inomhus. Detta görs upp tillsammans med personalen på boendet. Likaså vilka avstånd som är lämpliga.
  • Det går bra att ta med till exempel fika, presenter eller blommor. Tänk på att, som vanligt, undvika starkt doftande blommor.
  • Fortsatt kan ytterligare undantag från besöksförbudet genomföras genom planerade besök som bokas och genomförs vid plexiglasskärm.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login