​Irak: Barn i Mosul lider av krigsskador och trauman

By on 25 december, 2016

Slaget om Mosul håller på att utvecklas till en humanitär katastrof, det säger Amnesty International som i december varit på en researchresa till Irak. Under resan mötte organisationen barn i alla åldrar som hade fruktansvärda skador efter att de hamnat i strider mellan regeringsstyrkor, som backas upp av en USA-ledd koalition, och den väpnade grupp som kallar sig Islamiska Staten (IS).

– Barn som fångats i de brutala striderna om Mosul har sett saker som ingen, i någon ålder, någonsin ska behöva se. Jag mötte barn som inte bara hade fruktansvärda fysiska skador utan som också hade sett sina släktingar och grannar bli halshuggna i granatattacker, slitna i stycken av bilbomber eller krossade till döds under rasmassor, säger  Donatella Rovera, som var den som ledde den 17-dagar långa missionen för Amnestys räkning.

Samtidigt vittnar yazidiska barn som återvänt från fångenskap hos IS om ett obeskrivligt lidande, 11-åriga flickor har blivit våldtagna och pojkar har tvingats genomgå militär träning där de fått lära sig att hugga av kroppsdelar och tvingats bevittna avrättningar.

– Krigsskadade barn hamnar på överfulla sjukhus, eller i läger för internflyktingar, där de svåra humanitära villkoren gör deras fysiska och psykiska återhämtning ännu svårare. Andra är fortfarande fast i områden där det pågår intensiva strider. Det finns ett brådskande behov av att irakiska myndigheter och deras allierade ser till att civila tas om hand, att de får rehabilitering och att de skyddas.

Det allt högre priset på basvaror så väl som bristen på mat, bensin, mediciner och rent vatten inne i Mosul gör också att barn riskerar att drabbas av undernäring, uttorkning och olika sjukdomar.

– Om inte Irak och deras allierade skapar säkra väger för civila att ta sig ut ur konfliktområden, och om de inte förser personer som fångats i striderna inne i Mosul med det mest basala, då kan en humanitär katastrof utvecklas.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login