2000 barn och unga deltar i Klimatmatchen

By on 9 september, 2013

Sedan en vecka pågår tävlingen Klimatmatchen där idrottande barn och unga mellan 10-16 år tävlar i att ta sig så klimatsmart som möjligt till sin träning och tävling. Totalt deltar cirka 2 000 barn och unga inklusive deras ledare från 99 lag och en mängd olika idrotter så som basket, fotboll, friidrott, golf, gymnastik, innebandy, konståkning, orientering och pingis.

Under september månad ska lagen försöka samla så många resepoäng till sitt lag som möjligt genom att cykla, gå, samåka eller åka kollektivt till träningen och matcher/tävlingar på sin hemmaarena. Det lag som tillsammans vid tävlingens slut varit bäst av alla lag på att gå, cykla och åka kollektivt vinner 10 000 kronor till lagkassan. Dessutom tävlar lagen om lokala eller regionala priser och har möjlighet att vara med i en fototävling för att vinna ytterligare priser.

Tävlingen genomfördes första gången i Stockholms stad 2010 men har nu spridit sig till flera kommuner och regioner. Nu genomförs Klimatmatchen i Oskarshamn kommun, Stockholms stad, Uppsala kommun, Skåne, Östergötland och Örebroregionen.

Lönsamt att byta bilresor mot cykel
Tävlingen arrangeras för att inspirera barn och unga, deras ledare och föräldrar till att prova på att resa hållbart till idrotten. Att undvika att ta bilen kortare sträckor och istället uppmuntra barn att på egen hand ta sig till träningen tjänar både barnen, föräldrarna, familjens ekonomi och miljön på. Ett räkneexempel:

Ilona är 12 år och tränar fotboll och badminton.
Antal träningstillfällen: 3 per vecka
Avstånd till träningen: 2 km respektive 3 km

Om Ilona cyklar istället för att bli skjutsad sparar familjen 1 400 kronor och 18 timmars bilkörning per år samtidigt som Ilona får hälsosammare vardagsvanor och tränar sin självständighet. Dessutom visar forskning att trafiksituationen runt en idrottsanläggning blir bättre och säkrare desto färre bilar som finns där.

Arrangörer och finansiering
Arrangörer av tävlingen är Oskarshamns kommun, Stockholms stad, Uppsala kommun, Hållbar Mobilitet Skåne/Energikontoret Skåne, Energikontoret Östra Götaland samt Energikontoret Regionförbundet Örebro i samarbete med distriktsidrottsförbund och kommuner där tävlingen körs.

Finansieringen kommer främst från Energimyndigheten. Klimatmatchen har också tilldelats ett extra stöd från EU-kommissionens Do the Right Mix på 7 000 EURO eftersom kommissionen såg tävlingen som ett lovvärt initiativ för hållbara transporter.

Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login