2023 års pristagare och stipendiater har utsetts

By on 26 juni, 2023
Bild: Askersunds kommun

Askersunds kommun har utsett 2023 års pristagare och stipendiater, kultur- och tekniknämnden har beslutat om vilka som blir årets pristagare och stipendiater inom områdena kultur, idrott och miljö.

Priser och stipendium delas ut i samband med Sommarmusiken på hamnscenen i Askersund onsdag 5 juli kl 19.00-20.00.

Joakim Blückert, ordförande kultur- och tekniknämnden kommer dela ut priser och stipendium den kvällen och han uttrycker varför det är så viktigt att uppmärksamma goda krafter:

– Jag tycker att det är viktigt och roligt att vi i Askersund lyfter fram goda exempel på medborgare som gör eller gjort något extra för vår kommun. Att vi genom pris och stipendium kan visa vår uppskattning till de som gör insatser och bedrifter som är utvecklande och inspirerande för vår kultur, idrott eller miljö. Ett av de roligaste uppdragen som ordförande i kultur- och tekniknämnden är att få uppmärksamma och tilldela efter nominering beslutade pris och stipendium till dessa välförtjänta pristagare och stipendiater.

Årets pristagare och stipendiater:

Barbro Andersson & Christer Claesson får årets kulturpris

Barbro och Christer har anordnat danskurser sedan 40 år tillbaka. Det började med gammaldans och utvecklades sedan till kurser i folkdans och polskedans/bygdedans. Idag samlar paret bland annat föreningen T-dansarna vid sin verksamhet Rosendals festgård mellan Kårberg och Åsbro. Barbros och Christers engagemang som kursledare inom området har resulterat i att många fått möjlighet att känna glädje i att dansa. Många är de som utvecklats i olika danser och dess teknik. Dans är socialt och friskvårdande. En livaktig folkdansverksamhet leder till att bevara kunskaper om dansens historia och är en del av vårt kulturarv. Kulturpriset består av ett konstverk eller konsthantverk som pristagaren själv väljer. Värde på verket uppgår till 3000 kronor.

….

Hanna Ahlm och Amanda Bohman får årets kulturstipendium

Hanna Ahlm har spelat piano och sjungit på Askersunds kulturskola sedan unga år. Nu har Hanna valt att satsa på klassisk sång i sin ansökan till Kävesta folkhögskola. Hanna är en lovande sångerska och väl värd kommunens kulturstipendium som en uppmuntran i sin fortsatta musikaliska utveckling.

Amanda Bohmans huvudinstrument är sång och hon har varit elev på Askersunds kulturskola i många år. Amanda har släppt låtar på Spotify och söker nu vidare till högre musikutbildning. Amanda är en lovande sångerska och väl värd kommunens kulturstipendium som en uppmuntran i sin fortsatta musikaliska utveckling.

Kulturstipendiet är på 5000 kronor, som delas lika mellan pristagarna.

….

Elias Wihrén får årets idrottsstipendium

Elias har på kort tid nått eliten i Sverige inom para-judo och jujutsu. Han har tagit ett flertal medaljer i både judo och jujutsu. I år blev han svensk mästare i jujutsu. Elias är även uttagen att representera Sverige under Special Olympics i Tyskland som är världens största tävling för personer med funktionsvariation. Idrottsstipendiet är på 5000 kronor.

….

Emil Karlsson får årets miljöpris

Emil ägnar sig åt jord- och skogsbruk varav en del av hans verksamhet är att arrendera och bruka små hemman i Askersunds kommun, de flesta av dem i Tiveden. På arrendegårdarna håller han markerna öppna genom odling och bete. Det är med varsamma metoder som Emil håller markerna öppna. Att bevara artrika naturbetesängar samt gå emot strömmen och fortsatt bruka de små åkerlapparna är ett bevarande åt eftervärlden vilket är värt ett miljöpris. Miljöpriset består av ett diplom samt en gåva som har inriktning mot miljö. Priset tas fram av ordförande samt chef för förvaltningen kultur, evenemang och fritid i dialog med pristagaren. Prisets värde är 3000 kr oavsett vad som väljs.

Askersund
Örebronyheter

Källa: Askersunds kommun

You must be logged in to post a comment Login