23 nya eldrivna regionbussar till Örebro län

By on 3 mars, 2023
Svealandstrafikens elbuss för regiontrafik i Örebro län.
Bild: Svealandstrafiken

För regiontrafiken i Örebro län har Svealandstrafiken beställt 23 elbussar av den holländska elbusstillverkaren Ebusco. Leverans av bussarna är planerad till december 2024, och avtalet inkluderar även en option om ytterligare 41 bussar.

Med start i början av 2025 kommer resenärerna få möjlighet att gå ombord på de nya bussarna.

De nya bussarna från Ebusco, av typen Ebusco 3.0, kommer med en innovativ design där fokus ligger på låg energiförbrukning och en ökad komfort för både förare och resenärer. Då bussen till stor del består av kompositmaterial har den en jämförelsevis låg vikt, vilket i sin tur ger en låg energiförbrukning och mindre slitage.

Tillsammans med en längre livslängd ger detta också en relativt låg livscykelkostnad. De nya bussarna kommer dessutom med LFP-batterier som är koboltfria, återvinningsbara och återanvändbara. Batterierna är monterade i golvet, vilket ger en lägre tyngdpunkt och därmed en förbättrad körupplevelse för föraren.

– Vi har sedan tidigare lagt beställningar på elbussar för BRT och stadstrafiken i Örebro. Genom att vi nu även inför eldrivna bussar i regiontrafiken tar vi ytterligare ett steg mot en helt utsläppsfri kollektivtrafik. Vi ser verkligen fram emot att få välkomna våra förare och resenärer ombord på våra innovativa, tysta och utsläppsfria bussar, säger Martina Lindblom Alanko, Hållbarhetschef på Svealandstrafiken.

Ny standard för regiontrafikbussar

De bussar som Svealandstrafiken idag använder för regiontrafiken i Örebro län har en längd på 15 meter. De nu beställda bussarna är med sina 13,5 meter något kortare, men rymmer ändå 47 sittplatser plus två viksäten, vilket är en mer sittplats än vad som kravställts i upphandlingen. Bussarna kommer likt befintliga regionbussar att vara utrustade med minst två bakåtvända barnstolar för de minsta barnen.

– Vi har i den här upphandlingen ställt höga krav på passagerarkomforten. Förutom att de nya bussarna är betydligt tystare kommer resenärerna även märka av en hel del nyheter på insidan. Bland annat lutningsbara stolar med armstöd där det är möjligt, bagagehyllor, klädkrokar och gardiner. Vi hoppas och tror att det här kommer göra resan ännu trevligare, säger Geert Schaap, chef teknik och innovation på Svealandstrafiken.

Elbussarna kommer till en början att laddas nattetid på Svealandstrafikens depå i Örebro men i framtiden är planen att laddning av bussarna ska kunna ske på Svealandstrafikens övriga depåer.

Örebro län
Örebronyheter

Källa: Svealandstrafiken

You must be logged in to post a comment Login