Åby Stora Pris – världsrekordloppet

By on 9 augusti, 2020

Det epitetet går tveklöst att sätta på Åbys största lopp efter att den tredje upplagan i följd utmynnat i världsrekord.

Årets vinnare Moni Viking var fenomenal då han vann på 1.12,4a/3 140 meter i den hetta som omfamnade Åbyovalen. Förutsättningarna var så perfekta som de bara kunde bli då årets upplaga av Åby Stora Pris avgjordes.

Länge såg fjolårets svenska derbyvinnare Who’s Who ut att ha loppet i sin hand då han bitvis fick trava på i moderat tempo framme i täten, men Björn Goops Moni Viking ville annat.
När Goop gav hästen full marschorder ut på sista bortre långsidan tog sig den norskfödde hästen snabbt fram på utsidan om Who’s Who och skaffade sig ett litet övertag.

Den marginalen drygades bara ut över spurtrakan och Moni Vikings segertid 1.12,4 var en sänkning av Propulsions världsrekord från i fjol med fyra tiondelar.

– Det gick lite sakta en bit i loppet vilket gynnade de där framme, men Moni Viking är ruskigt duktig. Jag litar mycket på min häst, han har sådan ruggigt bra inställning. När jag drar ner skygglapparna på den här hästen är det som att starta motorn på ett jetplan, sade Goop.

Segern var värd två miljoner kronor och det var svenskt på samtliga pallplatser. Who’s Who till silvret och Johan Untersteiners Cyber Lane slutade trea.

Hemmahästen Pacific Face som gjorde debut i elitsammanhang inkom på en mycket hedrande femteplats i lag med Giuseppe Lubrano, knappt slagen i jakten på fjädeplatsen av årets Elitloppstvåa Cokstile.

Detta var andra gången som Moni Viking slog världsrekord inom loppet av tre månader. Under Solvallas Elitloppshelg vann likaså i världsrekordfart då han vann Harper Hanovers lopp, men då med startmetoden voltstart.

Ragnar Thorngrens Minne såg en imponerande vinnare i form av Björn Goops Aramis Bar. Fyraåringen som delägs av hockeyprofilerna Peter Forsberg och Nicklas Bäckström övertygade stort då han vann på urstarka 1.11,0a/2 140 meter, trots att han fick vandra utvändigt om topphästen Power.

I Åby Stora Monté Pris noterades ett nytt svenskt rekord. På Adrian Kolgjini-tränade Rajesh Face red Sofia Adolfsson 1.10,1a/1 640 meter.

Sport | Hästsport
Örebronyheter

Källa: Åbytravet

You must be logged in to post a comment Login