Aktiva barn på Löa skola

By on 6 oktober, 2020
Roliga attraktioner som hinderbana, parkourställning och klätterställning finns nu på Löa skola tack vare bidrag från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse.

Mer rörelse och en meningsfull fritid. Det var utgångspunkten när Aktiva Löagruppen med hjälp av bidrag från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse skapade en ny, attraktiv skolgård och lekplats på Löa friskola.

Löa friskola ligger mitt i byn Löa, strax norr om Lindesberg. Skolan har runt 100 elever från förskoleklass till sexan. Här finns även en förskola med 40–45 barn.

– Fram till i somras fanns inte mycket för barnen att göra på raster och fritid. Det ledde bland annat till konflikter. Skolgården var undermålig och behövde rustas upp, säger Elle Wahlberg, resurspedagog på skolan.

Med upprustningsbehovet som bakgrund startades Aktiva Löagruppen sommaren 2019. Initiativtagare var bland andra Elle Wahlberg och Annette Alexandre. Även Annette är pedagog på Löa skola.

– Vi samlade ihop personer som kunde tänkas hjälpa till på ett eller annat sätt, kontaktade lokala företag och sponsorer, och sökte även bidrag från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse, säger Annette Alexandre.

Delaktiga barn

Utgångspunkten för projektet har varit att det är viktigt med rörelse och en meningsfull fritid. Byns barn och ungdomar behövde någonstans att vara även på kvällar och helger.

Eleverna har fått lämna önskemål om skolgårdens utformning. Baserat på det togs några förslag fram, varav ett vann elevernas omröstning. Så barnen har varit delaktiga i allra högsta grad, säger Elle Wahlberg

Resultatet är en skolgård och lekplats med trevlig miljö och roliga attraktioner som hinderbana, parkourställning och klätterställning.

Nytta och glädje

Själva arbetet utfördes ideellt av föräldrar och skolpersonal under sommarlovet och var klart strax innan terminsstart. Bidraget från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse har gått till material till lekattraktionerna.

Vi är så tacksamma för bidraget, det gör verkligen stor nytta. Framförallt är skolgården till glädje för eleverna, men även idrottsföreningen kan nyttja attraktionerna. Och innan vi ens öppnat kom barnfamiljer och ungdomar utifrån för att provleka. Det känns fantastiskt roligt!, avslutar Annette Alexandre.

Länet | Löa
Örebronyheter

Källa Bergslagens Sparbank

You must be logged in to post a comment Login