Alpe d’Huez x 2 – en omedelbar klassiker

By on 17 juli, 2013

I morgon torsdag skrivs ny historia i Tour de France, då klungan ska cykla uppför klassiska Alpe d’Huez inte en utan två gånger. Hur cyklisterna lägger upp taktiken är knepigt till och med för Eurosports Roberto Vacchi att förutse: ”Ingen vet eftersom det aldrig tidigare har hänt”.

21 serpentinsvängar leder upp till den gamla skidstationen på toppen av Alpe d’Huez. I varje sväng finns en skylt med namnet på en cyklist som har vunnit en etapp här. Alpe d’Huez har en så pass stor plats i Tour de France att det numer står två namn på skyltarna längst ner – 27 gånger har den 13,8 kilometer långa stigningen varit med i loppet sedan 1952, då Fausto Coppi var först upp på toppen. Bernard Hinault och Marco Pantani är två andra legendarer som vunnit här, påhejade av de hundratusentals åskådare som trängs vid vägkanterna.

”Alpe d’Huez är ett fantastiskt vykort, som en amfiteater. Serpentinsvängarna ser ut som en spiral om man tittar ovanifrån”, säger Vacchi som förklaring till varför platsen är så populär hos både publik och tävlingsarrangörer.

Det är med anledning av att Tour de France i år avgörs för hundrade gången som cyklisterna utsätts för Alpe d’Huez två gånger under samma etapp. Vilken strategi stallen kommer att ha är inte självklar:

”Ingen vet eftersom det aldrig tidigare har hänt. Det finns en risk för att det kommer att gå ganska långsamt första klättringen, att ingen vågar satsa. Eller kommer några att chansa eftersom Chris Froome leder så stort, då finns det ju alltid en möjlighet att han missbedömer och inte kommer ikapp”, säger Vacchi.

Eurosport direktsänder hela etapp 18, med start klockan 12.15. Tour de France avslutas på söndag.

Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login