Årets första vernissage i Nora konsthall blir Guys in ties med Sara w Nelin

By on 17 februari, 2022
Sara w Nelin deltar vid årets första vernissage i Nora konsthall men utställningen Guys in ties.
Bild: Nora kommun

Sara w Nelin (f 80) är konstnär baserad i Sollentuna verksam främst med tusch och markers och debuterade som konstnär på allvar 2012. Sedan dess har det blivit dryga 20-talet egna utställningar och hon har deltagit i närmare 40 jurybedömda salonger och olika mässor och grupputställningar.

På frågan när hon började rita brukar hon svara att hon ritat så länge som hon kunnat greppa en krita, men till skillnad från de flesta har hon aldrig slutat. Skapandet har funnits med parallellt genom livet, i grunden är hon autodidakt, men gick 2012/13 ett konstnärligt basår vid Långholmens folkhögskola.

I år kan hon fira 10-årsjubileum som utställande konstnär. Som kuriosa kan nämnas ett annat jubileum då det är 30-år sedan hon debuterade som dalahästmålerska då hon redan som 12-åring började sommarjobba på dalhästtillverkningen i Nusnäs utanför Mora.

Det största motivet och drivkraften till hennes skapande är en vilja att roa betraktaren. Målet är att besökaren lämnar utställningen med ett leende på läpparna. Ofta finns en mer allvarsam idé som grund till bildens tillblivande. Nelins signum har blivit att leka med ord och en stor del av verket är dess titel. Guys in ties kommer ni att få se tuschteckningar föreställande djur, somliga med slips monterad i ramen för en extra dimension. Motivet till de här bilderna är samtidens konsumtion där vi köper onödiga saker vi inte har råd med för att imponera på människor vi inte gillar. Om fasaden vi presenterar på sociala medier.

Att vara konstnär handlar mycket om en vilja att beröra människor och väcka känslor och om en besökare går runt och faktiskt skrattar högt är glädje en av de viktigaste känslorna – och efter de här åren som präglas av Covid19 så behöver vi få skratta.

Utställningen pågår 19/2-12/3 2022 och vernissagen är kl 11-13 19/2 i Nora konsthall, biblioteket

Kultur | Nora
Örebronyheter

Källa Nora kommun

You must be logged in to post a comment Login