Årets konserter i hemmiljö på Willboda gård

By on 24 mars, 2023
Bild: LindeKultur

Förra året fick närmare 400 besökare möjligheten att lyssna på vacker musik i hemmiljö på Willboda gård, en kulturpärla i Lindesbergs kommun.

I år (2023) presenteras flera musikevenemang med allt från visor med Fred Lane, jazz med Ponton (fd. Isotope), folkmusikduon Kringel och så sommarens stora höjdpunkt – spelmansstämman 29 juli.

– Willbodas kulturevenemang drivs utan vinstintresse. Vi är inga proffs, utan glada amatörer som då och då öppnar upp vårt hem för musik och konst. Vi tror att det inte behövs så mycket mer än det; att skapa mötet mellan publiken och artisterna, förklarar Björn Tångeberg och Malin Burbeck.

Willboda gård är en vacker och relativt välbevarad bondgård uppförd på 1700-talet och tillbyggd på 1800-talet. Den är vackert belägen i Spannarboda med utsikt över åkrarna. Gården är idag en privatbostad och ägs av Björn och Malin.

Willboda är främst förknippat med musik med hemma-hos-konserter där Björn och Malin bjuder in folk- och jazzmusiker ett antal gånger under året. Vardagsrummet förvandlas till konsertlokal genom att TV:n och soffan bärs ut och konsertstolarna bärs in. Här får man plats med ett 40-tal gäster. Att få uppleva musik i en hemmiljö och sitta riktigt nära musikerna är en speciell upplevelse.

…………….

Årets musikevenemang på Willboda gård

Lördag 15 april kl 14:00: Folkduon Kringel

”Ingrid Ekman (flöjter) och Karin Nordberg (fioler) spelade på Willbodas spelmansstämma 2022. Vi blev jätteförtjusta i deras fina musik och är mycket glada och stolta över att få dem på en egen konsert. Ingrid har sina rötter på Närkeslätten och Karin i Blekinges bokskogar. Tillsammans spelar de vacker folkmusik från sina respektive kulturskatter. Flöjttonerna och fiolen gifter sig trolskt och förföriskt. Det här är musik som berör.”

….

Lördag 6 maj: Fred Lane

”Fred Lane har vi försökt att få till Willboda under flera års tid! Tyvärr kom en pandemi emellan, men nu blir det äntligen av! Fred Lane flyttade till Sverige på 70-talet från Manchester, England. Han blev förälskad i den svenska folkmusiken och visscenen som han har plockat upp och gjort till sin egen. Han har även översatt många svenska visor till engelska. Fred är en varm och humoristisk entertainer med en vacker sångröst. Han kommer att bjuda på sånger från sjön och få med publiken i bland annat shanties från Liverpool. Detta ska du inte missa!”

….

Lördag 3 juni: Johannes Geworkian-Hellman spelar vevlira

”Vevlira är ett fascinerande instrument med rötter i medeltiden. Det är ett stränginstrument med en stråke som man vevar. Johannes Geworkian-Hellman är en mångfasetterad musiker inom folkmusik, jazz och världsmusik och har utvecklat en alldeles egen spelstil där vevliran används både som melodiskt instrument och för percussionljud. Johannes spelar musik med inslag av jazz, visa och världsmusik.”

….

Lördag 29 juli: Willbodas spelmansstämma 2023

Förra året hade vi den första årliga spelmansstämman på Willboda. Det blev så lyckat som vi hade hoppats och i år har vi en rad med helt underbara artister bokade. Folkduon Kringel, som ju även spelar den 15 april gör sin andra spelning på Willboda för i år. Kapell Malén spelar musik från sin nysläppta skiva, och utlovar bland annat ett uruppförande. Claes Ottenlid & Stephan Jarl som tagit svensk folkmusik till nya nivåer gör ett mycket välkommet återtåg till Willboda. Även de med material från en nysläppt skiva, däribland låten ”Vägen till Willboda”. Vi är sprickfärdigt stolta över det. Och så spelar Sevdalini folkmusik från balkan. Även de har gästat Willboda tidigare. Utöver de bokade artisterna kommer vi även ge mer utrymme till buskaspel, där du som besökare kan vara med och spela. Vi hoppas på ett lika strålande väder som förra året, så det också kan bli folkdans på ladugårdsbacken.”

….

Lördag 26 augusti: Jazzkvartetten Ponton

”Jazzensemblen Isotope har spelat hela fem gångar på WIllboda. Men vi tröttnar aldrig på deras underbara, finstämda och finurliga musik. De spelar jazz som tilltalar både den inbitne jazz-diggaren och den som inte normalt säger sig gilla jazz. Finstämt, lugnt och musikaliskt brilliant. Gänget har spelat ihop under lång tid och har utvecklat ett fint gehör och samspel. Inte undra på att vi tjatar tillbaka dem till oss år efter år. Nu har de ändrat sammansättning av bandmedlemmar och döpt om sig till Ponton. Kvartetten Ponton har sättningen Ulf Lernhammar – piano, Michael Olsson – bas, Holger Schellwat – trummor och Torbjörn Helander – kornett. Med namnbytet följer en inriktning mot ett friare förhållningssätt i samspelet och en utvidgad repertoar med eget material och låtar hämtade också från andra källor än the Great American Songbook. Det ska bli spännande att höra! Vi ser stort fram emot att ha dem hos oss igen.” Biljetter kan bokas på willboda.se efter midsommar.

….

Lördag 16 september: Emil Ernebro

”Den unga gitarrvirtuosen Emil Ernebro spelar återigen på Willboda. Hans fingerspel med inslag av Jazz och Blues är helt makalöst! Vid hans konsert förra året trodde vi att taket skulle rasa ner, det var ett drag som aldrig förr. Emil är veritabelt enmansband där han på gitarren spelar ackordkomp, baslinjer och melodi, samtidigt. Vi utlovar ett röj utan dess like!” Biljetter kan bokas på willboda.se efter midsommar.

….

Söndag 3 december: 1:a advent med Åsa Jinder

”Åsa har värmt våra hjärtan två gånger under 2022 och vi kunde inte låta bli att boka henne även för nästa års första advent. Det känns inte som att det kommer att bli jul utan att få höra Åsa på Willboda. Hon firar fyrtio år som artist och har en fantastisk scennärvaro och en varm, personlig kontakt med sin publik. Hennes nyckelharpsspel, sång och anekdoter trollbinder alla i publiken. Ett bättre sätt att komma i julstämning kommer du inte hitta. ” Biljetter kan bokas på willboda.se under hösten.

Kultur | Spannarboda
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login