Bergslagens IF vinner Årets hopp

By on 20 december, 2023
Bergslagens IF verkar i området Hagaberg i Lindesberg, där många barn och unga saknar fritidsaktivitet.
Bild: Jumpyard

Nybildade Bergslagens IF i Lindesberg blir de första att ta emot Jumpyards utmärkelse Årets hopp, för sitt arbete med att ge barn och unga i området runt Hagaberg en meningsfull fritid.

Priset består av en prissumma på 50 000 kronor och ett halvdagsevent i en av Jumpyards parker.

– På bara ett par veckor fick Bergslagens IF 160 medlemmar. Det finns en längtan efter kul rörelse och många av de barn och unga som är med i föreningen hade inte fått tillgång till idrott utan det här initiativet. Men Bergslagens IF handlar inte bara om kul, det finns en allvarlig bakgrund som gör det livsviktigt att ge barn och unga ett alternativ till utanförskap, säger Pelle Möller, vd på Jumpyard.

Bergslagens IF verkar i området Hagaberg i Lindesberg, där många barn och unga saknar fritidsaktivitet. Genom att erbjuda en meningsfull fritid och tillgång till en trygg gemenskap med mycket vuxennärvaro vill föreningen förebygga att barn och unga hamnar i utanförskap och dras in i negativa spiraler av droger och kriminalitet.

– Vi vill ge barn och unga på Hagaberg något meningsfullt att göra på fritiden och skapa en miljö där alla känner sig välkomna. Jag vet av egen erfarenhet att sport kan vara en väg in i samhället och göra så att man inte hamnar i ett utanförskap med allt det negativa det kan föra med sig, säger Ali Jamal Yassin, föreningens ordförande och en av grundarna.

Verksamheten utformas för att det ska vara lätt att vara med, oavsett familjens ekonomiska förutsättningar eller tidigare erfarenheter av föreningsliv. För att sänka trösklarna har föreningen köpt in fotbollsskor som barnen kan låna under träningen.

– Vi är väldigt glada över att få det här priset och vi hoppas att vi ska kunna nå ännu fler barn och unga i Hagaberg. Prispengarna kommer användas för att köpa in mer utrustning till föreningen och jag vet att det blir ett väldigt peppat gäng som kommer åka med till vårt event på Jumpyard, säger Ali Jamal Yassin.

Bergslagens IF grundades hösten 2023 av Ali Jamal Yassin, utbildad socionom och uppvuxen på Hagaberg och Ronny Sterzenbach, IFK Lindesberg. Just nu erbjuder de fotboll och basket men utbudet kommer att formas av medlemmarnas intressen. Föreningen välkomnar även barn från närliggande områden för att bygga relationer mellan barn som annars inte möts och för att bryta segregationen.

– För att motverka trenden med alltmer stillasittande barn behöver vi i vuxenvärlden hjälpas åt att ge alla barn tillgång till rolig rörelse på deras villkor. Vi vet att det är många där ute som jobbar för att alla barn ska få den goda hälsa de har rätt till, med priset Årets hopp vill vi ge Ali Jamal Yassin, Ronny Sterzenbach och deras initiativ Bergslagens IF den uppmuntran de förtjänar, säger Pelle Möller.

Juryns motivering

”Ali, Ronny och de andra eldsjälarna i Bergslagens IF har skapat en viktig verksamhet på barnens villkor. Genom att aktivt arbeta för att sänka trösklarna erbjuder de rörelse för barn som annars hade riskerat att bli utan.

Barn som saknar fritidsaktiviteter löper inte bara en risk för sämre hälsa och utanförskap, att hänga i idrottshallen i stället för på gatan kan avgöra ett barns hela framtid.

Därför känns det otroligt värdefullt att få lyfta Alis och Ronnys arbete med Bergslagens IF och med att skapa en positiv spiral för barnen runt Hagaberg.”

…………….

Fem tips om att sätta barn i rörelse

 1. Fokusera på kul
  Försök låta bli att prata om ”måste” och ”borde”, och fokusera på aktiviteter som både du och barnet tycker är roliga.
 2. Planera in rörelse i vardagen
  Hjälp ditt barn att göra rörelse till en del av varje dag. Kan ni cykla eller gå i stället för att åka? Ta trappor i stället för hiss?
 3. Säg ja
  Öva dig i att säga ja till den lek eller rörelse ditt barn föreslår även om det inte följer traditionella spelregler eller det du har tänkt att ni ska göra.
 4. Låt det bli stökigt
  Lek och rörelse kan bli vilt, högljutt och stökigt, försök fokusera på leken i stunden och ta städningen sedan.
 5. Ta rörelseansvaret
  Förklara att barnets rörelse är ditt vuxenansvar, precis som skärmtid. Och rör du på dig, visa gärna det eftersom barn inte gör som vi säger, utan som vi gör.

…………….

Om Årets hopp

 • – Årets hopp är en nyinstiftad utmärkelse som Jumpyard delar ut till någon eller några som har hjälpt barn att komma i rörelse.
 • – Syftet är att uppmärksamma en person eller organisation som bidragit till att fler barn rör sig, och på så vis inspirera fler.
 • – Vem som helst kan nominera sin kandidat.
 • – Nomineringar lämnades in via Jumpyards hemsida mellan november och december 2023.
 • – Priset är 50 000 kronor och ett halvdagsevent för 100 personer i en av Jumpyards parker.
 • – Prisutdelning sker på Jumpyard i Barkarby den 11 januari 2024.

Juryn bestod av

 • – Ida Johansson, skådespelare i Glada Hudik-teatern
 • – Max Wall, vinnare i trampolinturneringen Flip Games
 • – Ella Gårdman, teamleader på Jumpyard Linköping
 • – Pelle Möller Jumpyards vd och grundare

Fakta: Om Jumpyard

 • – Jumpyard vill motverka stillasittande genom att erbjuda rolig rörelse.
 • – Jumpyard är sedan 2020 en del av Generation Peps nätverk som arbetar för att sätta fler barn i rörelse.
 • – Företaget har 13 parker i Sverige: Barkarby, Göteborg, Helsingborg, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Nacka Forum, Norrköping, Skövde, Västerås, Åre, Örebro, och Turbo Sport Zone i Uppsala.
 • – Jumpyard har också parker i Danmark, Norge, Portugal och Spanien. Totalt har företaget 22 parker, antalet kommer att växa till 25 innan sommaren 2024.
 • – Sammanlagt genomfördes 1,1 miljoner hopptimmar i Jumpyards parker i Sverige under 2022, 1,7 miljoner timmar när samtliga parker räknas in.
 • – Företaget har drygt 600 anställda.

Lindesberg
Örebronyheter

Källa: Jumpyard

You must be logged in to post a comment Login