Bergslagernas Spelmansgille bjuder in till konsert med ”Låtarna vi ärvde”

By on 2 september, 2023
Bild: LindeKultur

Söndag 15 oktober kl 16:00 bjuder Bergslagarna Spelmansgille in till ”Låtarna vi ärvde: Strövtåg i ord och ton”, en konsert med folkmusik från våra trakter i nuvarande Spelmansgillets version av de gamla låtarna.

Konserten hålls i Kristinakyrkan i Lindesberg med fritt inträde.

Med konserten ”Låtarna vi ärvde” tar Bergslagernas Spelmansgille er med på ett folkmusikaliskt strövtåg i ord och ton. Med låtarna och berättelser om dom som spelade och trallade i våra trakter i gamla tider, färdas man mellan ”Bergslagerna” från Ljusnarsberg till Uttersberg, för att till sist landa i Guldsmedshyttan.

Bland de traditionsbärare som Spelmansgillet valt att spela låtar efter, återfinns Anna-Lisa Norman och ”Spelkungen” August Andersson, Ljusnarsberg, samt Evald Amundsson, Hafsta och Johan Wilhelm Magnusson, Guldsmedshyttan. De båda sistnämnda med låtar efter storspelmannen ”Blinda Petter” (Per Olsson 1814-1892) Ingelshyttan.

Bergslagernas Spelmansgille grundades på 1940-talet, och då ingick några av de ovanstående spelmännen i det. Nu presenterar det nuvarande Gillet deras version av de gamla låtarna, och tar berättelsen vidare. I konserten kommer också fina röster och toner från det förgångna åter att höras!

Bergslagernas Spelmansgille 2023

Bergslagernas Spelmansgille i april 2023: Översta raden fr.v. Elisabeth Nilsson, Anna Brevik Elfström, Meta Erelöf, och Polina Djusembeyeva. Mittersta raden fr.v. Kajsa Karlsson, Stig-Ove Wilhelmsson, Ove Magnusson, och Johnny Karlsson. Nedersta raden fr.v. Rolf Larsson, Jeanette Lindmark, och Gunnar Elfström. Vid fototillfället saknades Mats Andersson.
Bild: LindeKultur

Kultur | Lindesberg
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login