Brickebacken firade 50-årsjubileum

By on 11 oktober, 2021

Brickebacken blev klart år 1971 och det firades med en jubileumsvecka för alla som bor i området. Under veckan blev det bland annat matmarknad, öppet hus på koloniträdgårdarna, seniordag på torget och jubileumslunch i skolan.
 
Brickebacken 50 år

– 1971 togs Brickebackens centrum i bruk och det firade vi med en hel jubileumsvecka. Vi började på lördagen 18 september med tårtkalas, där alla som ville bjöds på tårta på torget, berättar Kinna Artmark, som är verksamhetschef på föreningen Trädet i Brickebacken.

Kinna var med och arrangerade Brickebackens 50-årsjubileum tillsammans med Maria Lindborg, som är platschef med ansvar för Brickebacken i Partnerskap Örebro. Båda jobbar med aktiviteter och verksamheter för alla boende i området.

– Det som är roligt är att de boende var med och bidrog med en matmarknad till exempel. Så vi hade ju mat från väldigt många olika länder som man kunde äta under den dagen, och det var ett jättepopulärt inslag. Vi var många som hjälptes åt, berättar Maria Lindborg.

Bott här sedan 1973
Le-Roy Wentzel har bott i Brickebacken sedan 1973. Han var med och startade föreningen Trädet och var ordförande de första 10 åren.

– När vi flyttade hit visste jag inget om Brickebacken, men sedan har jag lärt känna Brickebacken genom åren. Det är fantastiskt att få bo i ett område där man får möta så många olika typer av människor och kulturer, det är väldigt lärorikt, berättar Le-Roy Wentzel.

Vad är det bästa med Brickebacken?

– Jag tycker det är ett väldigt välskött område med bra lägenheter. Det har också genom åren funnits ett väldigt engagemang att vara med och utveckla Brickebacken, både från föreningar och boende. Det har varit riktigt roligt, så jag har lärt känna väldigt många genom åren, berättar Le-Roy Wentzel.

Många aktiviteter

Jubileumsveckan var ett gemensamt arrangemang där olika aktörer var med och bidrog på olika sätt. Familjecentralen ordnade bland annat ett Bamselopp och i skolan firade de med jubileumslunch. De yngre barnen hade en vänskapsdag och Fritidsklubbens barn fick åka på utflykt.

Det blev även en seniordag på torget, öppet hus på koloniträdgårdarna och Konsthallen ordande en nostalgiutställning. Under jubileumsveckan kunde de som bor i Brickebacken även prova på olika sportaktiviteter, till exempel tennis, basket och ultimate frisbee. Det var några exempel på vad som hände under jubileumsveckan, som avslutades med Brickebackens dag 25 september.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login