Burma: Militären utsätter rohingyer för svält och bortrövanden

By on 14 februari, 2018
Bangladesh 2017 - Nyanlända rohingyer passerar gränsen till Bangladesh. ©Amnesty International /Andrew Stanbridge

Burma: Militären utsätter rohingyer för svält och bortrövanden – nya bevis i den pågående etniska rensningen.

De burmesiska säkerhetsstyrkornas förödande våldsvåg mot rohingyafolket i delstaten Rakhine i Burma är långt ifrån över. Pågående våldsbrott har tvingat ytterligare hundratals människor att fly de senaste veckorna, det säger Amnesty International i samband med att organisationen presenterar nya bevis på etnisk rensning.

19 vittnesmål, som Amnesty samlat in under slutet av januari från nyanlända rohingyer i Bangladesh, beskriver hur påtvingad svält, bortföranden och plundring tvingat dem att fly. Under december och januari dokumenterade humanitära organisationer tusentals nyanlända, och många dagar kan stora folkmassor fortfarande synas vid gränsen.

Genom officiella förnekanden och lögner samt gemensamma ansträngningar att neka oberoende utredare tillträde, fortsätter Burmas militär att komma undan med brott mot mänskligheten. 

Det säger Matthew Wells, krisrådgivare vid Amnesty International, som precis har återvänt från organisationens senaste researchresa till Cox’s Bazar i Bangladesh.

Burmesiska säkerhetsstyrkor använder sig av djupt förankrade våldsmönster för att i tysthet göra sig av med så många rohingyer som möjligt. Utan effektivare internationella åtgärder kommer den här etniska rensningskampanjen att fortsätta.

Det pågående förtrycket tycks vara upplagt för att göra norra Rakhine till en odräglig plats att leva på för de tiotusentals rohingyer som bor där och är en fortsättning på de burmesiska säkerhetsstyrkors ihärdiga våldsvåg som sedan augusti förra året har drivit över 688 000 rohingyer över den bangladeshiska gränsen. 

Sedan krisen började har det internationella samfundets svar på övergreppen mot rohingyer varit svagt och ineffektivt. Det verkar svårt att förstå hur allvarlig situationen i delstaten Rakhine är eller att kunna sätta tillräcklig med press på den burmesiska militären för att stoppa den etniska rensningen, säger Matthew Wells. En vapenembargo och riktade sanktioner är brådskande för att signalera att de här övergreppen inte kommer att tolereras. Det finns också ett omedelbart behov av en obehindrad och varaktig tillgång till humanitära insatser i hela norra Rakhine.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login