Catarina Hällzon ställer ut smyckekonst

By on 15 juli, 2023
Bild: LindeKultur

Lördag 19 augusti har Catarina Hällzon vernissage för sin utställning ”Back to my Roots – Morfars Näver”, på Konstrummet i Lindesbergs Stadsbibliotek.

Catarina Hällzon är konsthantverkare med fokus på unik produktion av smycken och smyckekonst, hon bor och verkar i Lilla Björnhammarn utanför Lindesberg.

– Genom att använda traditionell hantverkskunskap i ett konstnärligt undersökande förenar jag i nya uttryck på den samtida smyckekonstscenen, förklarar Catarina Hällzon och fortsätter:

Min morfar var en skogens man och en av mina idoler när jag växte upp. Han jobbade ofta många och långa timmar i skogen. Jag minns hur morfars plats vid köksbordet var i soffan och hur vi barn fick turas om att sitta bredvid honom när vi åt. Det var viktigt att få sitta där bredvid morfar och det var med beundran i blicken jag iakttog hur hans stora arbetarhänder tog sig an de små besticken…

Lyckan var total när jag som barn fick följa med honom ut och jobba i skogen.

Morfar lämnade efter sig ett lager med näver i stallet, material han själv inte hann använda upp och som nu blivit utgångspunkt för detta projekt. Ett projekt som kommit att handla om tid och kärlek. Tiden det tagit att göra, för mig men också alla de som gjort innan mig. Och kärleken, det är kärleken till hantverket som får mig att fortsätta undersöka olika material och dess inneboende möjligheter.

Detta projekt har pågått i flera år och smycken kommer och går i sammanhanget.”

….

Catarina Hällzon är född och uppvuxen i Örebro, har bott i Stockholm och Örebro innan hon och familjen flyttade ut på landet till Lilla Björnhammar – en liten by med fyra hus cirka en mil utanför Lindesberg. Hon har sin verkstadsateljé 50 meter från hemmet – i en liten röd stuga med vita knutar. Här jobbar hon med sitt konsthantverk och smyckekonst – och har silversmideskurser, både prova på och helgkurser.

Catarina Hällzon är utbildad vid Konstfack på institutionen för metallformgivning/ädellab och tog sin magisterexamen 2006. Alltsedan dess har hennes arbeten visats på både solo- och grupputställningar i Sverige såväl som utomlands. Hon är representerad på Nationalmuseum i Stockholm, MAD Museum of Arts and Design i New York, Örebro Länsmuseum och Konsthantverkarna i Stockholm bland andra.

Kultur | Lindesberg
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login