Ceremoni för nya medborgare på Sjöängen i Askersund

By on 16 juni, 2023
Arkivbild

Medborgarskapsceremoni i Askersunds kommun onsdagen den 21 juni på Sjöängen, medborgarskapsceremonin riktar sig till alla nya svenska medborgare i Askersunds kommun.

Sveriges kommuner ska enligt lag ordna ceremonier för att fira nya svenska medborgare och deras medborgarskap, kommunen har bjudit in personer som blivit medborgare från 2016 och framåt för att fira tillsammans.

De nya svenska medborgarna tilldelas ett diplom från Askersunds kommun. Det bjuds på kaffe, dryck och tårta samt musikunderhållning. Det blir även presentation av kultur- och fritidsutbudet inklusive civilsamhället samt näringsliv och turism. Kommunfullmäktiges ordförande håller tal.

– Det är med stolthet och glädje jag välkomnar nya svenska medborgare och invånare i Askersunds kommun! Jag beundrar det mod och den vilja som visats för att nå hit. Nu är de svenska medborgare med alla rättigheter och skyldigheter fullt ut, säger Inger Trodell Dahl (S), kommunfullmäktiges ordförande.

En portalparagraf om medborgarskapets betydelse lyfts fram för att stärka medborgarskapets symboliska innebörd:

”Det svenska medborgarskapet är ett rättsligt förhållande mellan medborgaren och staten som medför rättigheter och skyldigheter för båda parter. Medborgarskapet förenar alla medborgare och står för samhörighet med Sverige.”

– Vi har vår medborgarskapsceremoni på en egen dag för att kunna rikta allt strålkastarljus på detta viktiga firande. Det är bra och roligt att så många anmält sig, säger Daniel Eriksson förvaltningschef för kultur, evenemang och fritid.

Inbjudan har gått ut till 359 personer som blivit svenska medborgare mellan 2016 och 2022 som bor i Askersunds kommun, runt 100 anmälningar har kommit in, alla är välkomna att ta med en vän.

Plats: Kulturhuset Sjöängen, Drottning Kristinas väg 2, Askersund
Tid: Onsdag den 21 juni klockan 18.00-19.30

Askersund
Örebronyheter

Källa: Askersunds kommun

You must be logged in to post a comment Login