Cykel | Contador, Porte och Dumoulin i årets första kraftmätning

Av på 5 mars, 2016

Början av mars betyder traditionsenligt att cykeleliten jagar solen och våren i Paris – Nice. Det är ett av de mest prestigefyllda enveckasloppen med stjärnor som Alberto Contador, Richie Porte och Tom Dumoulin på startlinjen. 

Paris-Nice har körts sedan 1933 och är det första stora etapploppet för året i Europa. Som namnet berättar går rutten i nord-sydlig riktning och loppet kallas även ”the Race to the Sun”. För cyklister som satsar på Giro d’Italia eller Tour de France är det här det första stora formtestet på säsongen. 

På startlinjen hittar vi bland andra Alberto Contador, tvåfaldig vinnare av både Girot och Touren, som kanske gör sitt sista år i proffsklungan. Spanjoren vann Paris-Nice 2007 och 2010 och har visat bra form i inledningen av säsongen med tredjeplatsen i Volta ao Algarve. Australiensaren Richie Porte, som också vunnit loppet två gånger tidigare, är en annan av favoriterna tillsammans med holländaren Tom Dumoulin, som var fjolårets stora utropstecken med en stark prestation i Vuelta Espana. Ende svensken i tävlingen är Dumoulins stallkamrat i Team Giant Alpecin Tobias Ludvigsson som gör sin första start i Paris-Nice.

På spurtsidan finns det gott om stjärnor att hålla koll på. Norrmannen Alexander Kristoff och tysken Tony Martin har sett starkast ut i säsongsinledningen, båda har redan spurtat hem fem segrar var.

Paris-Nice 2016 inleds med en prolog i form av ett drygt 6 km lång tempolopp i Conflans-Saint-Honorine, strax nordväst om Paris. Därefter väntar två lättåkta etapper genom centrala Frankrike där spurtarna får sitt. Loppet kommer att avgöras under de fyra sista etapperna som bjuder på en hel del klättrande. Bland annat ska man på etapp 4 ta sig en bit uppför legendariska Mont Ventoux, som vi får se mer av i Tour de France i sommar.

Paris-Nice på Eurosport 1 och Eurosport 2

Söndag 6 mars
13.30 Prolog. Conflans-Sainte-Honorine / Conflans-Sainte-Honorine (tempo, 6,1 km) (Eurosport 2)

Måndag 7 mars
15.15 Etapp 1: Condé-sur-Vesgre – Vendôme (195 km) (Eurosport 1)

Tisdag 8 mars
16.00 Etapp 2: Contres – Commentry (214 km) (Eurosport 1)

Onsdag 9 mars
16.00 Etapp 3: Cusset – Mont Brouilly (165,5 km) (Eurosport 2)

Torsdag 10 mars
15.15 Etapp 4: Juliénas – Romans-sur-Isère (193,5 km) (Eurosport 2)

Fredag 11 mars
15.15 Etapp 5: Saint-Paul-Trois-Châteaux – Salon-de-Provence (198 km) (Eurosport 2)

Söndag 13 mars
14.00 Etapp 7: Nice – Nice (141 km) (Eurosport 2)

Kommentator är Robin Fomin

Sport | Cykel
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in