Dags att säkra plats på årets kosläpp

By on 20 mars, 2023
Ystra kor springer ut på årets första gröngbete – ett tydligt och efterlängtat vårtecken som lockar tusentals besökare.
Foto: Arla

Våren är snart här och då är det dags för kosläpp, i år välkomnar 30 Arlagårdar från Skåne i söder till Jämtland i norr närmare 100 000 barn och vuxna att vara med när korna släpps ut på grönbete.

Utöver skuttande kor kommer det enligt tradition att bjudas på mjölk, nybakade kanelbullar och tipspromenad.

Nu har anmälan till årets kosläpp öppnat, trettio Arlagårdar från norr till söder välkomnar närmare 100 000 besökare att vara med när de ystra korna galopperar ut i sommarhagen varav tre stycken ligger i Örebro län.

Närmare bestämt:

….

Söndag 23 april 2023 kl 10. 00 – Svalgården Odensbacken

Medan du väntar på att få se de vårystra korna får du gärna delta i tipspromenaden. De rätta svaren presenteras på arla.se/koslapp. Bland dem med flest rätt svar lottas ett litet pris ut som skickas hem till vinnaren. Glöm inte anteckna ditt namn och adress på tipslappens baksida.

Arla bjuder på mjölk och bullar, under dagen kommer det erbjudas ponnyridning.

Länk till gården: www.arla.se/event-sponsring/koslapp/orebro/svalgarden-odensbacken-orebro/

Parkering

Arrangeras av Kumla IBK Ungdom och kostar 40kr

Svalgården är en släktgård sedan 1600-talet. Vi som driver gården är Maria och Niklas. Här finns 60 ekologiska kor som mjölkas i robot. Det finns även 60 ungdjur, 3 hästar och några katter. I huvudsak produceras allt foder på gården där vi sammanlagt brukar 120 hektar.

….

Måndag 1 maj 2023 kl 10.00 – Östra Sågen – Laxå

Gården öppnar klockan 10.00 och korna släpps ut på betet klockan 11.00. Medan du väntar på att få se de vårystra korna får du gärna delta i tipspromenaden. De rätta svaren presenteras på arla.se/koslapp. Bland dem med flest rätt svar lottas ett litet pris ut som skickas hem till vinnaren. Glöm inte anteckna ditt namn och adress på tipslappens baksida.

Arla bjuder på mjölk och bullar.

Övriga aktiviteter

  • Ponnyridning
  • Prova på skytte
  • Provsitt i traktorn
  • Innebandyklubben säljer korv
  • Öistein sponsrar med kaffe
  • Försäljning av ägg och ostkaka

Parkering

Sköts av Östra Sågens ponnyförening, 20 kr.

Länk till gården:https://www.arla.se/event-sponsring/koslapp/orebro/ostra-sagen-laxa/

Gården, som nyligen ställde om till ekologisk, har gått i släkten sedan 1941. Idag ägs och drivs den av Bengt och Ingmarie Melin. Här finns 70 mjölkkor och cirka 75 ungdjur. Andra djur på gården är hund, katter, kaniner, höns, ankor och hästar. Vi har Gotlandsruss uppfödning. Till gården hör 115 hektar åker och bete samt cirka 130 hektar skog. På gården finns även en liten stuga till uthyrning för alla som vi uppleva hur det är att bo på bondgård.

….

Söndag 7 maj 2023 kl 09.30 – Bråtners Gård – Åtorp

Gården öppnar klockan 09.30 och korna släpps ut på betet klockan 11.00. Medan du väntar på att få se de vårystra korna får du gärna delta i tipspromenaden. De rätta svaren presenteras på arla.se/koslapp. Bland dem med flest rätt svar lottas ett litet pris ut som skickas hem till vinnaren.

Arla bjuder på kall mjölk och bullar.

Parkering
20 kr

Länk till gården: www.arla.se/event-sponsring/koslapp/orebro/bratner-gard-atorp/

Gården drivs av familjen Bråtner – tre bröder och deras far. Det är tredje generationen Bråtner som driver gården. Här finns 150 mjölkkor med tillhörande rekrytering och växtodling. 2010 ställde gården om till ekologisk produktion. Ekologisk mjölk produceras så naturligt det bara går. Den största skillnaden mot andra gårdar är att de ekologiska gårdarna inte använder kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel när de odlar foder till korna. 2018 byggde bröderna en ny ladugård med mjölkrobotar. 

….

Men vänta inte för länge med att anmäla sig, förra året blev en gård fullbokad på mindre än 45 minuter.

– Det är ett enormt tryck när anmälan öppnar. Förra året blev en gård fullbokad på mindre än 45 minuter, vi räknar med något liknande i år. Vi har fått samtal och ökad trafik till hemsidan för kosläpp sedan flera veckor tillbaka, säger Fredrik Larm, eventansvarig på Arla.

Kosläppen är en folkfest som välkomnar alla, barn som vuxna, att umgås och se när kossorna springer ut på grönbete. Det är även ett tillfälle att komma ut på landet, lära sig mer om arbetet på mjölkgårdarna och få en inblick i var maten vi äter kommer ifrån.

En ny aktivitet för i år är att det även kommer att finnas stationer där man kan odla blommor och ta med sig hem för att hjälpa pollinerare och bidra till den biologiska mångfalden, det vill säga att olika växt- och djurarter lever i harmoni med varandra och blir fler.

– När kossorna betar främjas den biologiska mångfalden. I år vill vi passa på och visa att det är enkelt även för oss människor att bidra genom att plantera blommor för bin och hjälpa våra små surrande vänner att pollinera mera, säger Fredrik Larm.

Nöje | Örebro län
Örebronyheter

Källa: Arla

You must be logged in to post a comment Login