Dags igen att fira Geologins Dag i Stripa

By on 5 september, 2022
Bild: LindeKultur

Efter några tidigare försök – som blev uppskjutna på grund av pandemin – kan föreningen Industrilandskap i Bergslagen arrangera Geologins dag på Stripa Gruvområde (Guldsmedshyttan) lördag 10 september kl 11-16.

Det blir presentationer och guidade turer med en rad utställare – bland annat MineStorage som berättar hur de utvecklar en underjordisk energilagringsanläggning för gruvor

Föreningen Industrilandskap i Bergslagen verkar för bevarandet av industriminnen i Bergslagen och vill inspirera till studier om Bergslagens industrihistoria – däribland Stripa gruva.

Geologins Dag är en nationell ideell förening som vill väcka nyfikenhet och visa vilken nytta kunskap om geologi och geovetenskap ger samhället. Föreningen verkar året runt med att synliggöra geovetenskap och firar stort den andra lördagen i september med Geologins Dag – en temadag som skapades av Svenska nationalkommittén för geologi och firades för första gången 2001.

Geologins Dag firas 10 september på Stripa Gruvområde där det finns utställare som berättar om Stripa gruva och mineraler:

● Industrilandskap i Bergslagen kommer att ha två guidade turer på området – bland annat visas Striparännan.

● Företaget MineStorage berättar hur de utvecklar en underjordisk energilagringsanläggning för gruvor.

● Tom Hoel på Geoloco i Kopparberg visar mineraler från hela världen. Tom har varit leverantör inom stenbranschen i över 30 år. Intresset för stenar och mineraler har han med sig sedan tidig barndom i Norge. Under årens lopp har han inte bara samlat på sig en mängd mineraler och fossiler utan också en gedigen kunskap om dess förekomster och historia.

● Möjligheten finns att se hur en smedja drevs förr i tiden – och att prova på själv som smed.

● Konstsmed Albin Gustafsson (Smedjan i Wadköping) visar konstsmide. 

● Dessutom blir det tipspromenad i ämnet och Stripa Bryggeri har öppet.

Föreningen Industrilandskap i Bergslagen hälsar alla välkomna till Stripa Gruvområde där föreningen donerat två nya informationsskyltar som monterats vid båda ingångarna till området.

Guldsmedshyttan | Stripa
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login