Dags igen för Stadsfest i Jerle – Sveriges minsta stad

By on 22 maj, 2022

Lördag 28 maj kl 11-17 är det återigen dags för Jerle Stadsfest efter två inställda stadsfester 2020 och 2021 på grund av pandemin. Det började 2018 då Lindesberg och Nora gemensamt firade 375 år som städer – ett gemensamt 750-årskalas. Då bildades Jerle Stadsförening och bestämdes att varje år (den sista lördagen i maj) fira Jerle Stadsfest. 

”Det blev en ny tradition som endast hanns med ett år innan pandemin slog till och vi var tvungna att ställa in – men nu är vi tillbaka”, skriver Jerle Stadsförening i ett pressmeddelande.

Det var drottning Kristinas förmyndarregering som gav Jerle dess stadsprevilegiebrev den 29 oktober 1642. Då fanns storslagna planer för platsen som på den tiden var ett viktigt centrum för järnförädling. Carl Bonde, som utsågs till landshövding över nybildade Järla län, där Jerle stad var residensstad, drömde om att anlägga en hamnstad vid Jerle bruk, och att bygga en kanal som skulle föra järnmalmen ut i världen.

Men invånarna i närbelägna byarna Nora och Lindesberg ville inte flytta till den nya staden – trots löften om skattefrihet och rätt att bränna eget brännvin om de bosatte sig i Jerle. Och när Carl Bonde blev krasslig föll hela projektet i glömska. Nu verkar Jerle Stadsförening för att bevara och levandegöra den historien.

Jerle Stadsfest 28 maj 2022: Program med preliminära hålltider:

11.00: Jerle Stadsfest tar sin början. Musikanter ur Tröstlösa kapell tar ton på scenen vid kaféet.
12.30: Trion Gubbkeps bjuder på en stund med medryckande tongångar.
13.00: Föreläsning i Svalbo med måltidsprofessor Carl Jan Granqvist som kåserar om gastronomi med njutning i fokus. (OBS! Begränsat antal platser. Förbokning gäller på telefon 070-566 35 60)
13.45: Mer musik med Gubbkeps.
14.30: Föreläsning i Svalbo med måltidsprofessor Carl Jan Granqvist som kåserar om gastronomi med njutning i fokus. (OBS! Begränsat antal platser. Förbokning gäller på telefon 070-566 35 60)
15.15: Gubbkeps spelar ett tredje set.
16.00: Slut för idag, välkommen åter till Jerledagen 2023 – sista lördagen i maj.

Övriga aktiviteter under dagen

För hungriga magar och småsugna munnar:
– Svalbo Café håller öppet hela dagen.
– Dessutom möjlighet till lunch utanför kaféet.

Axplock av övrigt att se och göra:
– Vernissage av utställningen ”Den osannolika stolmakaren från Nävlinge” inne i Svalbo.
– Minimarknad med hantverk av skilda slag. Kanske finns här den perfekta presenten till mor?
– Information om husens historia i vår lilla stad.

Nöje | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

 

You must be logged in to post a comment Login