De är vinnare av pedagogiska priset 2021

By on 11 mars, 2022
Örebro studentkår har nu utsett Magnus Hansson och John Barnes till vinnare av pedagogiska priset 2021.

Antalet nomineringar var rekordmånga, bland 372 nomineringar av 157 lärare har Örebro studentkår nu utsett Magnus Hansson och John Barnes till vinnare av pedagogiska priset 2021.

– Det här var en riktig chock, säger John Barnes.

Han var kallad till möte med prorektor Anna-Karin Andershed för att diskutera högskolepedagogik. Men i stället för att följa mötesagendan överraskades han som en av pristagarna till pedagogiska priset 2021 av Örebro studentkår tillsammans med Anna-Karin Andershed, kollegor och representanter från Högskolepedagogiskt centrum.

John Barnes flyttade till Göteborg från Australien för 15 år sedan. Efter ett par år i Göteborg hamnade han i Mariestad.

Jag tittade på kartan för att se vilka lärosäten som fanns nära Mariestad, ett fanns i Karlstad och ett i Örebro. Jag mejlade Steven Linton på Psykologprogrammet i Örebro och frågade om han hade några kurser där jag kunde undervisa.

Örebro studentkårs ordförande Emilia Malm, John Barnes och Kristin Törnqvist, vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar vid Örebro studentkår.

Han har arbetat som universitetslektor vid Örebro universitet sedan sommaren 2011 och är lärare på Psykologprogrammet där han bland annat undervisar i psykopatologi (vetenskapliga studier om psykologiska sjukdomar) och kognitiv beteendeterapi. Han handleder också forskarstuderande.

– Jag tycker verkligen om att undervisa. Det är en ära och det betyder mycket för mig att få den här utmärkelsen, säger John Barnes.

Andra gången för Magnus Hansson

För Magnus Hansson skedde överraskningsmomentet i Learning Lab, dit han var kallad för ett möte med prorektor Anna-Karin Andershed. Även han överraskades av Örebro studentkår, kollegor och representanter från Högskolepedagogiskt centrum. Han har tidigare tilldelats priset 2014 och har därmed utsetts till vinnare två gånger.

– Det här var högst oväntat, jag är otroligt hedrad, glad och väldigt rörd. 

Magnus Hansson är lektor på Handelshögskolan där han bland annat undervisar i organisationsteori, ledarskap och forskningsmetod i företagsekonomi. Under studietiden valde han att göra studieuppehåll för att arbeta i näringslivet och 2008 disputerade han i företagsekonomi vid Örebro universitet.

Prorektor Anna-Karin Andershed och Magnus Hansson tillsammans med Kristin Törnqvist, vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar vid Örebro studentkår och kårsektionen Sesams utbildningsbevakare Jacob Ekbjörn.

I undervisningen gillar han att se människor utvecklas, ta del av studenternas tankar och föra en dialog dem för att gemensamt utveckla kunskap.

– Bra undervisning bygger på dialog och samtal. Det ska inte vara ett maktavstånd mellan lärare och student, vi ska befinna oss på samma nivå, säger Magnus Hansson.  

Sedan höstterminen 2021 arbetar han delvis på Högskolepedagogiskt centrum som pedagogisk utvecklare med fokus på lärmiljöer, där Learning Lab ingår.  Learning Lab är ett samarbete mellan Örebro universitet och Akademiska Hus. Målet med Learning Lab är att testa och samla erfarenheter om hur rum, pedagogik och teknik kan användas i framtidens lärmiljöer.

Nöje | Örebro
Örebronyheter

Källa Örebro Universitet
Text och foto: Anna Asplund

You must be logged in to post a comment Login