Den lokala kraften ger ny energi åt rondellen

By on 20 maj, 2020

Det är säkert många som undrar vad som händer i den södra rondellen, vid äventyrsgolfen och Circle K, i Lindesberg. Svaret är att Linde energi håller på med förberedande arbete inför installationen av ett konstverk och industriminne med bred lokal förankring – TURBIN, signerat konstnären Thomas Rydén.

– Vi var tvungna att göra en ordentlig utgrävning i rondellen, dels för att säkerställa att fundamentet inte krockade med en befintlig vattenledning och dels för att kunna fästa turbinen på ett säkert sätt. Nu väntar gjutning, installation och belysning, hälsar Jens Isemo, vd på Linde energi.

TURBIN är ett konstverk som konstnären Thomas Rydén skissat fram på uppdrag av Linde energi. Linde energi skänker i sin tur verket och industriminnet till Lindesbergs kommun.

– Vattenkraften och elektrifieringen av industrin har större lokal förankring än vad många Bergslagsbor känner till. Till exempel uppfann hälleforsaren Jonas Wenström världens första kommersiella trefasöverföring och tre Lindesbergssöner har påverkat flera av landets kraftstationer i fråga om utseende och funktion, framhäver Isemo vidare.

Turbinen som utgör grunden i konstverket har suttit i Blankafors kraftstation, i Svartälven, väster om Nora och tjänstgjorde i över 100 år innan den pensionerades år 2017.

– Det betyder att turbinen är ungefär jämnårig med Linde energi, som elektrifierat bygden kring Lindesberg sedan 1914 då Ringaby kraftstation invigdes. Sedan dess har vi på Linde energi utökat vår elproduktion med vattenkraftstationer i Dalkarlshyttan, Bohr, Vedevåg och Oppboga, inflikar Peter Ström, chef Elproduktion på Linde energi.

Rondellen och en intilliggande informationsplats kommer dessutom att bära inslag av gruvindustrin med malmstycken från ett antal gruvor i Linde bergslag, däribland Stripa gruva, Siggeboda silvergruvor och Håkansboda koppargruvor.

TURBIN beräknas stå klar i mitten av juni.

Länet | Lindesberg
Örebronyheter

Källa Linde Energi

You must be logged in to post a comment Login