Det förflutna kommer i kapp i ny spänningsroman

By on 25 augusti, 2022

Hur långt är vi beredda att gå för att skydda dem vi älskar? Med nya spänningsromanen Orm och stege vill Maria Ernestam utforska just det.

En grupp ungdomar träffas varje sommar i skärgårdsorten Vallerås. Sedan barnsben har de svetsats samman i en vänskap som de tror övervinner allt. Men sommaren 1978 blir annorlunda. Ortens församling får en ny pastor som trollbinder dem och stämningen försämras, saker hemlighålls och gamla oförrätter gör sig påminda. Det slutar i en katastrof ute till havs.

Fyrtio år senare dör ännu en i det gamla gänget. Han efterlämnar en önskan om att begravas i Vallerås och de forna vännerna träffas igen. Men mötet blir spänt och Ingrid, som aldrig glömt vad hon var med om den gången, stannar kvar för att söka i det förflutna. Var det en olycka? Varför sprack gemenskapen? Vem ljög för vem? Och var de verkligen ensamma på ön den där natten?

– Idén om att skriva en bok som kretsar kring en grupp ungdomar och deras somrar på sjuttiotalet har jag haft en längre tid. Avgörande blev när jag läste några rader av Kjell Westö om en cykeltur. Den beskrivningen katapulterade mig tillbaka till mina egna upplevelser på västkusten. Visst fanns en oro i världen även då och visst fanns existentiella funderingar och grubblerier. Men jag minns det som en trygg och faktiskt okomplicerad tid. Hur vi såg ut, klädde oss, hur vi tillbringade våra dagar. I dag känns den tiden som en oskuldens tid. En förlorad värld, om man så vill, säger Maria Ernestam.

Bokens titel Orm och stege är inspirerad av ett klassiskt spel som många säkert känner igen.

– Det brädspelet låg i farfars och farmors sommarstuga på västkusten, där jag fortfarande tillbringar somrarna. Det var gammalt och hade rutor numrerade från ett till hundra. En del var försedda med sedelärande bilder från vilka det gick stegar, om gärningen på rutan var god, eller ormar, om gärningen var ond. Man rutschade uppåt eller nedåt på planen beroende på gärning. Jag var fascinerad av det där spelet redan som barn och spelar det fortfarande gärna, säger Maria Ernestam.

Orm och stege är Maria Ernestams trettonde roman och den tredje utgiven på LB Förlag.

– Intrigen i Orm och stege är så skickligt konstruerad. Trots att ledtrådarna från det förgångna finns där kommer upplösningen som en total överraskning, säger förläggare Louise Bäckelin, som är mycket glad att ge ut en spänningsroman av Maria.

Röster om Orm och stege

”Just så föröds vår ungdom och våra liv – av krafter vi inte förstår. En briljant roman!” Håkan Nesser

”Författaren visar hur relationer, platser, händelser och existentiella funderingar i ungdomen formar oss och kan återkomma med kraft senare i livet. Språket är vackert och poetiskt, utan att för den skull tappa driv. Vännernas somrars magi och starka gemenskap skildras finstämt.” BTJ

MARIA ERNESTAM debuterade 2005 med Caipirinha med Döden och är sedan dess känd för sina egensinniga och välskrivna romaner. Hennes berättelser rör sig mellan olika genrer – romaner, spänning och drastisk humor – och hon har fått en trogen läsekrets. Hon uppmärksammas för sitt unika språk och sina välkomponerade intriger. Genombrottet Busters öron blev en succé även internationellt. I Frankrike har hon vunnit flera litterära priser och hennes roman Den sårade pianisten nominerades till Prix des Lecteurs vid den franska bokmässan Littératures Européennes Cognac 2018.

  • Utgivningsdag: 8 september, 2022
  • Utgivning ljudbok: 5 oktober, 2022, uppläsare Hanna Fred Ekman

Kultur
Örebronyheter

Källa: LB Förlag

You must be logged in to post a comment Login