Det händer mycket på Frövifors museum

By on 11 februari, 2024
Under Vinterspår 2-3 mars fylls Frövifors Pappersbruksmuseet med hantverk, måleri, keramik, textil, fotografi och musik.
Bild: LindeKultur

Sportlovsöppet 20-22 februari; Vinterspår 2-3 mars; Påsklovsöppet 2-4 april; Och Torsdagscafé varje torsdag 7 mars-11 april.

Det händer mycket på Frövifors Pappersbruksmuseum i väntan på sommarsäsongen 18 juni-28 september. Frövifors Pappersbruksmuseum blev 2021 Årets Arbetslivsmuseum och 2023 Årets Industriminne.

….

Sportlovsöppet (20 – 22 Feb):

Tisdag 20 till torsdag 22 februari är det lovöppet på museet mellan 10 – 16. Då bjuder museet på aktiviteter för både stora och små. Basutställningarna är öppna och i caféet finns godsaker att mumsa på. Välkomna!

Stuga, skyskrapa, koja, slott: Hur kan ett hus se ut egentligen? Kanske är det en stuga som du drömmer om eller en koja du byggt där hemma. Eller är det en skyskrapa, så hög att alla i en stad får plats i den? Ett hur kan nog se ut hur som helst, i alla fall kan det göra det hos oss på museet! I skaparverkstan Gläntan finns allt material du kan behöva. Här kan du bygger högt och lågt, ruffigt och stilrent i kartong, tapeter, förpackningar och annat papper. För alla åldrar.

Skapa i handpappersverkstan: Har du provat att göra ditt egna papper? I handpappersverkstan får du lära dig av museets pedagog och experimentera med fibrer och färg. Här finns alltid något spännande att testa, och bäst av allt, du får ta pappret med dig hem.

Museet är även öppet för den vetgirige och i utställningen Pappersfabriken kan du testa dig fram längs hela produktionskedjan: från träpinne till färdigstämplat papper. I övrigt är alla basutställningar öppna och i café och butik kan du hitta godsaker och kul saker att köpa.

Öppettider och entré: Museum och café: 10 – 16; Handpappersverkstan: 10 – 15; Vuxna: 80 kr; Barn/Ungdom: 6-18 år: 40 kr; Kulturarvskortet: 40 kr; Barn under 6 år och vänföreningens medlemmar: Fri entré

….

Vinterspår (2-3 Mars):

2024 års Vinterspår hålls den 2 och 3 mars kl 10.00-16.00. På Frövifors Pappersbruksmuseum samlas ett stort antal utställare som bjuder på allt från hantverk, måleri, keramik, textil, fotografi, och musik. I museets café finns fika och smörgåsar. Observera att museets basutställningar inte är öppna för besök under Vinterspår.

Vad är Vinterspår? Vinterspår startades 2008 på initiativ av Lindesbergs konstförening och har samlat över hundra deltagare och tusentals besökare varje år. Vinterspår är ett kulturevenemang både för professionella och amatörer. Syftet med Vinterspår är att erbjuda en mötesplats för det oväntade. En plats för reflektion och upplevelser – men också en plats för utbyten och samtal. Det är en experimentyta för nya möten mellan olika konst- och hantverksuttryck och nya arbetssätt

Musik under Vinterspår:
Lördag 2/3: Kl 12.00 – Bärgslaget; Kl 14.00 – Frövifors Musikkår; Kl 15.00 – 2 Herrar – med vänner
Söndag 3/3: Kl 11.00 – Hanna Hellström; Kl 13.00 – Kumla Spelmän; Kl 15.00 – 2 Herrar – med vänner

….

Torsdagscafé (7 Mars – 11 April):

Vill du hitta på någon trevlig aktivitet eller lära dig något nytt på torsdagsförmiddagarna? I vår är museet tillbaka med Torsdagscafé som börjar med fika kl. 10, aktiviteterna börjar kl. 10.30. Det är fri entré till torsdagscafé! Inträde 80 kr om du sedan vill gå in på museet. Evenemanget anordnas i samarbete med ABF Örebro län.

Program våren 2024

7 mars: Gör eget papper – vi experimenterar med färg och form. Hur kan man komponera och designa papper med pappersmassa i olika färger, det är torsdagens test! Plats: Handpappersverkstan.

14 mars: Mongolisk Papier Maché, historia och recept Museet gästas av konstnären Altansukh Demberel som berättar om den mongoliska papier maché-tekniken och ger tips på bra recept.

21 mars: Vik din egna origamibok Hantverkaren Marja-Leena Ritari hjälper oss genom hela processen med att vika en origamibok. Enklare material ingår, finare papper finns till försäljning.

4 april: Gör eget papper med motiv av naturmaterial På det blöta pappret skapar vi motiv av torkade och färska växter. Plats: Handpappersverkstan.

11 april: Vykort från Vanneboda Samlaren Edgard Wendler återkommer till museet ännu en gång för att visa delar av sin vykortssamling. Denna gång med motiv från Vanneboda. Kommer du känna igen dig?

….

Påsklovsöppet (2 – 4 April):

Tisdag 2 till torsdag 4 april är det lovöppet på museet mellan 10 – 16. Då bjuder museet på aktiviteter för både stora och små. Basutställningarna är öppna och i caféet finns godsaker att mumsa på. Välkomna!

Havets djur i papper: Under lovet dyker vi ner i havets djup och bekantar oss med några filurer som bor där. I skaparverkstan Gläntan finns allt material du kan behöva. Här kan du göra egna bläckfiskar, krabbor, hajar och vackra fiskar. För alla åldrar.

Skapa i handpappersverkstan: Har du provat att göra ditt egna papper? I handpappersverkstan får du lära dig av museets pedagog och experimentera med fibrer och färg. Här finns alltid något spännande att testa, och bäst av allt, du får ta pappret med dig hem.

Museet är även öppet för den vetgirige och i utställningen Pappersfabriken kan du testa dig fram längs hela produktionskedjan: från träpinne till färdigstämplat papper. I övrigt är alla basutställningar öppna och i café och butik kan du hitta godsaker och kul saker att köpa.

Öppettider och entré: Museum och café: 10 – 16; Handpappersverkstan: tis. – ons. 10 – 15, tors. 13 – 15; Vuxna: 80 kr; Barn/Ungdom: 6-18 år: 40 kr; Kulturarvskortet: 40 kr; Barn under 6 år och vänföreningens medlemmar: Fri entré

Kultur | Frövi
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login