Efterfrågan på sommarresor högre än innan pandemin

By on 11 maj, 2022

Efter två år då de flesta valt att stanna i Sverige är reslusten nu på topp, och efterfrågan på utlandsresor inför sommaren är till och med högre än innan pandemin. Det är dessutom ett fåtal klassiska semesterresmål runt Medelhavet som står för nästan all försäljning, visar färsk statistik från Nordens största resebyrå, Ticket.

Nu bokas fler resor inför sommaren än 2019, innan pandemin.

Efter två års hemestrande är det tydligt att det finns ett stort uppdämt behov för utlandsresor nu när restriktionerna på resmålen lättats eller helt tagits bort, och bokningarna inför sommaren 2022 är 20 procent högre än motsvarande tidpunkt 2019.

– Efter två tuffa år är det fantastiskt kul att få hjälpa kunderna ut i världen igen, och vändningen har kommit jättesnabbt. I början av året var det fortfarande inte många som bokade semesterresor, men nu är det nästan svårt att hinna med alla kunder, säger Mirja Epäilys, Product Manager på Ticket.

Det är uteslutande sol- och badresmål i Medelhavet som bokas i år, och även i de fall man reser till storstäder så är det städer med citynära stränder som exempelvis Barcelona och Nice som gäller så att man kan kombinera storstadsupplevelser med strandhäng på semestern. De fyra mest populära resmålen i sommar är alla i Spanien, som seglat upp som det i särklass mest bokade semesterlandet.

– Före pandemin var trenden att man ville resa till outforskade resmål med mycket äventyr och upplevelser, men nu är det klassiska resmål runt Medelhavet som gäller istället. Man vill helt enkelt ha en okomplicerad och bekymmersfri semester, och resmål som upplevs som krångliga väljs bort. Flexibla biljetter som kan om- eller avbokas har också blivit viktigare för kunderna, och trygga charterresor har fått sig ett uppsving, säger Mirja Epäilys.

Flera av de mest populära semesterländerna i Europa har tagit bort kraven på inreseformulär innan resan, vilket förenklar för resenärarna, och vissa länder har helt tagit bort alla coronarelaterade regler och restriktioner. De flesta länder har dock fortfarande krav på åtminstone vaccinbevis vid ankomst, så det gäller att fortfarande kolla upp vad som gäller för det land man ska resa till.

– Det höga trycket på resor till ett fåtal länder runt Medelhavet, i kombination med en brist på flygstolar, gör att priserna på sommarresor stadigt klättrar uppåt ju närmare sommaren man kommer. Men det går fortfarande att göra fynd om man är tidigt ute, och kan man resa utanför skolloven så finns det riktiga pengar att spara, säger Mirja Epäilys. 

Topplista sommaren 2022.

  1. Malaga, Spanien (7)
  2. Mallorca, Spanien (2)
  3. Barcelona, Spanien (NY)
  4. Alicante, Spanien (NY)
  5. Split, Kroatien (3)
  6. Nice, Frankrike (NY)
  7. Antalya, Turkiet (6)
  8. Kreta, Grekland (5)
  9. Larnaca, Cypern (NY)
  10. Rhodos, Grekland (9)

Källa: Tickets bokningsstatistik på bokningar gjorda mellan 1/3-30/4 2022 för avresa 1/6-31/8 2022. Siffror inom parentes är placering motsvarande period 2019.

Nöje
Örebronyheter

Källa: Ticket

You must be logged in to post a comment Login