Ego Boy väljs in i Hall Of Fame

By on 29 juli, 2013

Ego Boy väljs in i Hall Of Fame, Travets Storheter, för att han tog travet ett steg närmare folkhemmet och för sina stora framgångar på svenska och utländska banor. Ego Boy blev oerhört populär även hos dem som tidigare inte varit intresserade av trav. Tillsammans med sin tränare Ingemar Olofsson vann Ego Boy en lång rad storlopp. Det största loppet han vann var Elitloppet, ett oförglömligt lopp där David slog Goliat. På lördag tar han steget in i Hall Of Fame i samband med V75-tävlingarna på Rättvik.

Ego Boy föddes i Orsa i Dalarna och han tränades under större delen av karriären av Rättvikstränaren Ingemar Olofsson. Ekipagets framfart på travbanorna intresserade många och Ego Boy blev en mycket folkkär häst.

Karriären började med sex segrar under treåringssäsongen.
Som fyraåring blev han en veritabel segermaskin. Han mer eller mindre lekte med sina jämnåriga som Najo, Cirro, Lady Ego med flera. I S:t Leger vann han i uppvisningsstil men han var aldrig anmäld till Svenskt Travderby.
Det blev endast åtta starter som femåring men han segrade i sju av dem.

1973 blev ett fantastiskt år för Ego Boy. Det största var segern i skiljeheatet i Elitloppet där han mötte den amerikanske favoriten Flower Child som var en av världens då bästa travhästar. Skiljeheatet blev ett lopp i mycket lågt tempo. Båda kuskarna avvaktade och de flesta trodde att Flower Child skulle speeda hem loppet enkelt. Ingemar Olofsson visade kyla i ledningen och när han gav Ego Boy fria tyglar var Flower Child utan chans. I ett försök travade Ego Boy 1.13,8ak vilket var nytt europarekord. Målfotot visade att Ego Boy var tvåa men revanschen kom alltså senare.

Masarna hade rest ner i massor för att heja fram sin idol och för första gången hade supporters T-shirts. Det var också första gången det var kö vid Solvallas grindar tidigt på morgonen en Elitloppssöndag. Efter loppet skanderade publiken ”-Oj,ojoj Ego Boy”.

Andra stora lopp som Ego Boy vann samma år var bland andra Silverhästen på Solvalla, Hugo Åbergs Memorial på Jägersro, Svenskt Mästerskap på Åby, Skandinaviskt Mästerskap på Bjerkebanan utanför Oslo samt Grote Prijs der Lage Landen i Holland.

Några veckor efter Elitloppet var det åter dags för Ego Boy att slå rekord. Nu var det voltrekordet över sprinterdistans som putsades med 1,1 sekunder till 1.15,2. I båda rekordloppen var Ego Boy målfotoslagen efter täta slutstrider.

Ego Boy blev inbjuden till VM-loppet i USA men ägaren Tage Hedberg tyckte att villkoren inte var tillräckligt bra så han tackade nej och menade att man kanske skulle åka över till USA året efter.

Det blev aldrig något USA-äventyr för Ego Boy. 1974 startade han i Åby Stora Pris där han var trött redan halvvarvet från mål och då skrinlades USA-planerna. Det loppet blev Ego Boys sista.

Sista segern togs på Dannero där Ego Boy-febern var lika hög som någonsin. Publiken hade tredubblats och alla tröjor såldes slut och förutom publikrekordet blev det även nytt totorekord.

Ego Boy hittades i sin box med en bruten nackkota, en oförklarlig skada som ändade hans liv. Travsverige hade sorg.

Ego Boy ligger begravd i vinnarcirkeln på sin hemmabana Rättvik där han varje år hyllas med ett lopp, Ego Boys Minne.

Motivering:

Ego Boy väljs in i Hall Of Fame, Travets Storheter, för att han tog travet ett steg närmare folkhemmet och för sina stora framgångar på svenska och utländska banor. Ego Boy blev oerhört populär även hos dem som tidigare inte varit intresserade av trav. Tillsammans med sin tränare Ingemar Olofsson vann Ego Boy en lång rad storlopp. Det största loppet han vann var Elitloppet, ett oförglömligt lopp där David slog Goliat.

Få förutom nedresta dalkarlar och kullor hade trott att en häst uppfödd i Dalarna skulle kunna slå en världsstjärna från USA men i skiljeheatet som började i gåsmarsch och slutade med en speeduppgörelse visade Ego Boy vem som var bäst.

Ego Boy utsågs till Årets Häst 1971 och 1973.

Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login