Emil och Gunnar medaljörer vid VM i Pylon Racing

By on 13 juli, 2022
Det svenska laget vid VM i pylon racing 2022 bakifrån från vänster Emil Broberg, Gunnar Broberg, Börje Ragnarsson främre från vänster Thomas Nyholm och Simon Nyholm.
Foto Wim Lentjes.

Svenskt medaljregn vid VM i pylon racing – två guld och ett brons, Emil Broberg från Pålsboda tog hem guldet och pappa Gunnar Broberg bronset!

– Detta har varit min största dröm i elva år nu, säger Emil Broberg när vi når honom efter att VM guldet individuellt är säkrat. Det blev ett brons då hans pappa Gunnar tog hem bronset, tillsammans med Simon Nyholm säkrade de tre VM guldet i lag. – Jag tror att ihållighet och tålamod har lett mig till första platsen, samt ett otroligt bra samarbete med min pappa som mekaniker/caller.

Muncie, Indiana, USA här har modellflyg-VM i pylon racing avgjorts. Idag onsdag avgjordes de sista två omgångarna av totalt 14 i F3D klassen och den svenska succén är ett faktum.

Inför avslutningsdagen ledde Emil Broberg från Pålsboda rejält, men var ändå nervös.

– Ja, oddsen är med mig! Det känns lite nervöst, men jag tror jag kan hantera det bra, berättar Emil. 

Emil lyckas hålla ihop flygningarna även den sista dagen och vinner VM. Han har varit jämn och presterat toppresultat under stora delar av VM. Emil var snabbast i tre av de fjorton heaten. Emil får en totalpoäng av 634p, tvåa blir amerikanen Gino del Ponte med 640p och pappa Gunnar Broberg (Pålsboda) vinner bronset på 654p. 

I det svenska världsmästarlaget ingår även Simon Nyholm (Ludvika) som slutade på en total åttonde plats individuellt med 674p. 

– Det var riktigt nervöst de sista två omgångarna, berättar Simon som är glad över VM guldet i lag. – Tack, det känns fint!

Emil Broberg har tidigare tagit hem två JVM guld och två senior VM-silver, men han har aldrig tidigare vunnit senior VM vilket har varit Emils dröm i elva år. 

Slutresultat av modellflyg VM i Pylon racing F3D 2022.

Individuellt totalt 29 tävlande:

1. Emil Broberg Pålsboda, Sverige 634,27
2. Gino del Ponte USA 639,78
3. Gunnar Broberg Pålsboda, Sverige 653,53
8. Simon Nyholm Ludvika, Sverige 673,82

Lag totalt 12 lag:

1. Sverige 1 961,62
2. USA 1 971,96
3. nederlanderna 2 167,84

Detta är pylon racing

Pylon är en tävlingsform inom radioflyget som riktar sig till de lite mer otåliga modellflygarna. Här går det undan ordentligt! Tävlingsformen går ut på att flyga 10 varv i en triangelformad bana fortast möjligt. Och hur svårt kan det vara då? Prova själv får du se. Blandar du sen in tre kompisar som flyger samtidigt med dig som också vill vara först över mållinjen så blir det lite knepigare. Lägg därtill en klocka så går nog pulsen upp ordentligt.

Den snabbaste klassen inom Pylon är F3D. Här blir modellerna mycket mer avancerade. Balsa/frigolit konstruktionerna har fått ge plats åt kompositmaterial. F3D-modellerna är vackra slimmade maskiner som pinnar på riktigt bra. Det är nästan fritt att välja motor och alla motorer har avstämda pipor. Här är det farter en bit över 340 km/h som gäller!

Sport | Flygsport
Örebronyheter

Källa Flygsportförbundet

You must be logged in to post a comment Login