En föreställning om skogsfinnarnas magiska värld

By on 14 september, 2022
Livet Nord ocg Maria Sedell i "Andersson i Finnmarken".
Bild: LindeKultur

”Andersson i Finnmarken” – en föreställning om skogsfinnarnas magiska värld, lördag 24 september kl 16:00 ges ”Andersson i Finnmarken” i Hammarby bygdegård i Nora. 

En trollbindande berättar- och musikföreställning om skogsfinnarnas magiska värld utifrån författaren Dan Anderssons far Adolf och hans värld.

Föreställningen arrangeras av Nora Teaterförening i samarbete med Hammarby Bygdegårdsförening som efter föreställningen bjuder på fika som ingår i biljettpriset.

”Andersson i Finnmarken” är en trollbindande berättar- och musikföreställning om skogsfinnarnas magiska värld av och med Maria Sedell och Livet Nord.

Här får du möta författaren Dan Anderssons far Adolf och hans värld, där trolldom, onda ögat, att stämma blod var vardagskunskaper, nödvändiga för att överleva. Föreställningen utgår helt från hans anteckningar om egna och andras upplevelser. Livet Nords stämningsfulla fiol följer varsamt den förunderliga berättelsen, driver den ömsom framåt eller håller oss kvar i spänning.

Adolf Andersson (1854-1931) kom från en urfattig kolarsläkt med rötter från svedjefinnarna. Han levde i en värld fylld av magi där s.k. kloka gubbar och gummor var deras läkare och hjälpare. Att stämma blod, sätta onda ögat, få orm ur magen, skydda sig mot trolldom tillhörde vardagen. Idag skulle vi säga skrönor och påhitt. Men faktiskt, det är Adolf Anderssons egna livserfarenheter, nedtecknade av honom själv som föreställningen baseras på.

Hans egen röst, över 100 år gammal blir levande igen och vi får lära känna en högst ovanlig personlighet. Där i all fattigdom möter vi en beläst, kunnig, nyfiken människa som skriver med humor och värme. I föreställningen blandas hans egen livsberättelse med den magiska världen. Adolfs berättelser förvånar och förundrar. En världsbild träder fram, så annorlunda nutidens, men helt sann för dem.

Kultur | Hammarby Bygdegård
Örebronyheter

Källa LindeKultur
Boka biljetter här – secure.tickster.com/sv/v4v3l28ut9cav0z/products

You must be logged in to post a comment Login