Eric Gadd släpper albumet ”Vykort från 2000-talet”

By on 1 januari, 2023
Foto: Clap Your Hands

Han har kallats Sveriges okrönte soulkung och jämförts med Prince. I dag – på självaste nyårsafton – släpper mångfacetterade Eric Gadd sin första fullängdare på nästan 20 år. Nya skivan innehåller både tidigare utgivet material och helt nya låtar. Gemensamt är att de alla gör nedslag i olika årtal under 2000-talet. Som små hälsningar, eller vykort, från Eric Gadd.

– Albumet heter ”Vykort från 2000-talet” och beskriver rätt bra vad det handlar om. Jag har skrivit låtar över en lång tid och plockat ut det som jag tycker blev mest intressant. Från 2015, 2017, 2019 osv. Låtarna reflekterar också den tid som dom skrevs inom, i sound och samtid. Allt går så fort nu! Förhoppningsvis kan man höra året jag skickar en hälsning ifrån, säger Eric.

Flerfaldigt Grammisbelönade Eric Gadd albumdebuterade 1987 med ”Hello”. Det stora genombrottet kom två år senare med fullängdaren ”Hurra du lever – Pang du är död” som följdes upp med den engelskspråkiga succén ”Do You Believe in Gadd?”. Sedan dess har Eric gett ut musik på både engelska och svenska. På nya albumet ”Vykort från 2000-talet” är dock texterna genomgående på modersmålet. Han beskriver skivan som självutlämnande och mer rakt från hjärtat än någonsin. Texterna berör både desperation och benhård, envis vilja till förändring.

– Det känns som ett nytt kapitel i mitt skapande när jag år 2017 släppte låten ”Stay Away Från Mig”. Jag har alltid varit nyfiken på nya strömningar och sub-genrer och sedan 2012 hade jag hittat och snöat in på den hyper-minimalistiska, postmodernistiska rörelse som drog genom den urbana musiken. Just då fick jag mycket inspiration av låtar som producerats av Nineteen85 & Noah James Shebib. Beatsen föll sönder och texterna var fragmentariska. För mig var det extra utmanande eftersom jag som producent tidigare har byggt lager på lager och skapat världar med täta arrangemang och olika texturer. Jag blev driven att skapa något som bara hade tre eller fyra element och forfarande bar. Vad händer om jag tar bort beatsen helt? Vad händer om texten startar helt ”cold open” mitt i ett tilltal, utdraget från ett samtal? berättar Eric och fortsätter:

– Jag tror man kan höra det i låtar som ”Vad jag säger” och ”Du vet, Life’s Not Fair”. När jag nu satte mig ner och lyssnade i mina foldrar märkta med olika årtal märkte jag tydliga spår från just det året. Det naturliga för mig som producent hade varit att försöka stöpa om dom till den samtid som råder nu men jag beslöt mig för att hedra den nyfikenhet jag hade just då. Jag tror att albumet betyder mycket för mig, jag har varit på gång rätt länge att släppa ett helt album men inte riktigt gått i mål på grund av att jag spelar så mycket live. Det blev ett löfte till mig själv – den skall ut innan 2022 är slut – på nyårsafton!

Vid sidan av musiken är Eric intresserad av både filosofi och gastronomi. Förra året kammande han hem en förstaplats i ”Sveriges Mästerkock VIP” och senare i vår släpper Eric en kokbok tillsammans med en annan Erik, med efternamnet Videgård.

Under 2023 väntar även flertalet livespelningar för Eric Gadd. Redan i vinter står han på scen igen – den 17 februari firas det nya skivsläppet med gig på Nalen i Stockholm och den 18 februari på Storan i Göteborg. Fler konserter kommer att tillkännages inom kort.

Kultur
Örebronyheter

Källa: Clap Your Hands

You must be logged in to post a comment Login