Estland – Vår kulturella granne i öst

By on 29 juli, 2021
Foto: Kaupo Kalda

Besök historiska stadsdelar eller gå på moderna konstutställningar. Delta i folkfest i medeltida anda eller gå på en modern jazzfestival med internationella namn. I det kulturella meckat Estland finns något för alla.

Som besökare vill man ibland bara känna sig som en av lokalborna och ett enkelt sätt att göra det på är genom att besöka något av alla Estlands kulturevenemangoch sevärdheter. Att uppleva kultur, historisk såväl som samtida, är nämligen något som estländare spenderar mycket av sin tid på. Både huvudstaden Tallinn och Estlands andra största stad Tartu, myllrar av kulturella sevärdheter och arrangemang, traditionella och moderna restauranger, designbutiker och museum.

En knutpunkt för det gamla och nya Estland

Tallinn är en riktig kulturell pärla längs Östersjöns rand. Här blandas gammalt med nytt – från medeltida arkitektur och det världsarvslistade gamla stan till kvarteret Telliskivi Creative City, hem till den snabbt växande tech- och startup-scenen. Tallinn är utsedd till den åttonde främsta kulturstaden av totalt 50 städer i hela Europa på grund av sina många sevärdheter och evenemang. Ett exempel är Tallinns årliga Black Nights Film Festival (PÖFF) som går av stapeln den 12 november. Filmfestivalen, som är Estlands största kulturevenemang med över 90 000 besökare, grundades 1997 och är idag en av de mest framstående filmfestivalerna i norra Europa tillsammans med bland andra Berlin, Cannes och Venedig. Ytterligare aktuella kulturevenemang för sommaren och hösten är jazzfestivalen Jazzkaarden 23-29 augusti och Tallinn Music Week som pågår mellan den 29 september och 3 oktober.

Utöver ovan nämnda evenemang finns flertalet populära konstmuseum och gallerier att besöka. Kumukallas huvudbyggnaden som tillhör Estlands nationella konstmuseum. Här läggs fokus vid modern konst, pedagogisk verksamhet för barn samt utbildningsseminarier och 2008 vann de priset för Årets museum i Europa. I det livfulla området Noblessneralldeles intill vattnet i Tallinn, hittar man Kai Konstcenter. Museet är ett av stadens kulturella nytillskott och ligger i en 100 år gammal ubåtsfabrik. Här visas internationella utställningar och de har en egen biosalong, restaurang och cocktailbar. I ett annat fabrikshus ligger Estlands moderna museum, där enbart samtida konst visas och museet har på ett naturligt sätt blivit en samlingsplats för den unga konstnärsscenen. Utöver utställningarna arrangeras också klubbar och andra liknande evenemang här. Ett museum med en lite mer historisk vinkel är Niguliste museum & kyrka som ligger i Sankt Nikolaikyrkan i Tallinn. Kyrkan byggdes under 1200-talet och fungerar idag som ett museum där historiska målningar, altare och gravstenar finns samlade för besökare att ta del av.

Kulturhuvudstaden 2024

Det mer okända Tartu, vänort med vårt Uppsala och beläget i sydöstra Estland, är den äldsta staden i hela Baltikum och utsedd till en av de tre kulturhuvudstädernai Europa 2024. Tartu är hem till ett av Europas äldsta universitet, grundat 1632, och ur den akademiska skåran växte även landets första nyhetstidningar, teatrar och festivaler fram. I dagens Tartu samsas över 20 museum och konstgallerier samt årliga festivaler och kulturevenemang såsom Hansadagarna och filmfestivalen Tartuff, vars filmer visas på Baltikums största utomhusbio.

I Tartu finns det gott om parker och grönområden, där stor vikt läggs vid att bevara den biologiska mångfalden. 2020 blev Tartu utsett till en av de 100 främsta hållbara destinationerna av Green Destinations Foundation. Tack vare stadens lilla yta och de 750 hyrcyklar som finns utspridda på totalt 69 cykelparkeringar runt om i staden är det alltid lätt att ta sig runt, för lokalbor såväl som för besökare. Man räknade till och med ut att under de 20 första veckorna då hyrcykelsystemet höll öppet, cyklades en totalsträcka på 1,3 miljoner kilometer vilket motsvarar en resa till månen, hem till jorden och sen tillbaka till månen igen.

Ett lands nationalmuseum är inte sällan beläget i huvudstaden men i Estland har man valt att göra på ett lite annorlunda vis. Estlands nationalmuseum ligger nämligen i Tartu. Museet, som grundades 1919, har sitt fokus på landets kulturella historia och mångfald. Här finns två permanenta utställningar samt världens största samling av föremål från den finsk-ugriska minoriteten. En stor del av museets verksamhet kretsar kring de många evenemang, konserter, teatrar och konferenser som arrangeras i byggnaden varje år. Efter tillbyggnaden 2016 hölls en nynvigning och idag är museet ett av Estlands mest kända landmärken.

Utöver alla de arrangemang som tar plats i både Tallinn och Tartu finns även kulturfestivalen August Insomnia – Night of Parnu Arts, som hålls mellan 13-15 augusti. Denna är belägen i Pärnu i sydvästra Estland, knappt två timmars bilresa från Tallinn. Festivalens fokus är kultur, kreativitet, mat samt musik och tar plats utomhus längs Pärnus flodbädd.

Nöje
Örebronyheter

Källa: EHRENBERG SØRENSEN Kommunikation

You must be logged in to post a comment Login