Ett lyckat projekt ledde till ett nytt

Av på 29 maj, 2021

Kvarteret Mejeriet i Örebro består av 530 lägenheter och är ritat av Sweco. För sitt arbete vann Sweco Örebro kommuns byggnadspris 2020. Husherren Fastigheter AB var beställare av projektet, och det är förståeligt att de var nöjda med resultatet. Så nöjda att de nu har påbörjat ett precis likadant projekt. Edvin Backau på Falls Plåtslageri AB arbetade fyra år på Mejeriet, och vi har nu fått en intervju med honom angående det nya projektet.

Med utgångspunkt i kvarteret Mejeriet

Detta är del 1 i en artikelserie där vi ser fram emot att följa projektet som har fått namnet Piloten 10. Det ska efterlikna Mejeriet men istället för 530 lägenheter består Piloten 10 av 187 lägenheter. PEAB är totalentreprenör i båda projekten och de har eftersträvat att arbeta med samma uppsättning underentreprenörer och personer i så stor utsträckning som möjligt.

“Jag arbetade som ledande montör på Mejeriet i fyra år, 2016-2020. Efter ca två år hörde vi att det fanns tankar om att påbörja ett nytt projekt som skulle se ut precis som Mejeriet. Alla vi entreprenörer var ett team som fungerade riktigt bra och hade roligt ihop, därför ville PEAB arbeta med samma styrka. Det handlar ju såklart om pris också, men det gick att lösa så att vi är i princip samma team på Piloten vilket är jätteroligt.” säger Edvin Backau.

Vy över Kvarteret Mejeriet som byggdes där Arlamejeriet tidigare låg.

Stor variation av material och kulörer

Detta är ett stort och mångsidigt projekt med stor variation och många speciella lösningar. Husen kommer att ha putsade fasader med inslag av trä, samtidigt som en del av fasaden ska täckas med sinusplåt. Taken blir en kombination av bandtäckta tak, tegeltak och papptak.

“Jag tycker att det är ett superhäftigt projekt, det är sällan det är så stor variation i ett och samma projekt. Det som skiljer Piloten från Mejeriet, förutom storleken, är att arkitekterna har tagit fram en ny färgkombination för Piloten. Ibland kan ju arkitekter hitta på lite lustiga saker men nu har de faktiskt hållit sig till standardfärger på plåten, det har underlättat för oss att inte behöva specialbeställa plåt.” säger Edvin.

Här växer det nya området Piloten 10 fram.

Ett nära samarbete med Bevego

Edvin berättar att Falls Plåtslageri har som mål att beställa allt sitt material från Bevego, och så även i detta projektet. Här kommer allt från takavvattning till plåten för tak och fönsterbleck från Bevego. Plåt från Plannja var föreskrivet i projektet och då var det smidigt att beställa de produkterna genom Bevego.

“Vi beställer ca 99% av allt vårt material via Bevego så att man vet att det fungerar. Det är så smidigt att använda sig av Bevegos turbilar som alltid kommer ut till vår arbetsplats och levererar. Det gäller allt från det stora till det lilla, det kan handla ett paket skruv bara, man vet att Bevego alltid löser det man behöver.” säger Edvin.

“Eftersom att det börjar bli lite turbulent i branschen och man inte vet hur tillgången på plåt kommer se ut framöver kom vi överens med Falls Plåtslageri att beställa allt material till hela projektet direkt, för att inte riskera att stå utan material. Vanligtvis delar man upp det i etapper. När det är nyproduktion brukar man i alla fall kunna räkna ut ganska exakt hur mycket material som kommer gå åt, jämfört med ett ROT-projekt.” säger Johan Backau som arbetar som utesäljare på Bevego.

Ja, för dig som noterade efternamnen hänger det ihop så att Edvin är son till Johan, som i sin tur är son till Conny Blomquist som också var med och startade Bevego 1994, men det är en annan historia.

Projekt beräknas ta tre år. Här kommer yrkesgrupperna få möta alla olika säsonger, både stekande sol, ösregn och snöyra.

Projektet Piloten 10

Den beräknade byggtiden för Piloten 10 är april 2020 till mars 2023. Husherren Fastigheter AB är ett familjeföretag som äger och förvaltar över 1000 lägenheter i Örebro, och är beställare i detta projekt. De 187 hyreslägenheterna blir 2-4 rum och kök med hög standard. Varje lägenhet får till exempel både tvättmaskin, torktumlare och balkong eller terrass. I markplan byggs bland annat en lokal för restaurangverksamhet.

Kvarteret Mejeriet byggdes där Arlamejeriet tidigare låg, intill den så kallade Svampen, men Piloten 10 byggs däremot i en helt annan del av Örebro. Det är på Södra Ladugårdsängen i de centrala delarna av Örebro som Piloten 10 växer fram. Här låg tidigare Gustavsviks flygfält vilket har gett namn åt kvarteren i området.

Att montera plåtar runt alla fönster och dörrar är en del av Falls Plåtslageris uppdrag på Piloten 10.

Arbetet är nu påbörjat

“Nu har vi börjat komma igång ordentligt på bygget. Snickarna har rest stommen till tre av husen, och vi har bland annat monterat fönsterbleck och satt hängrännor på första huset. Det är ju väldigt roligt att arbeta med samma team i ytterligare ett projekt, när man jobbat ihop under fyra år känner man ju verkligen varandra. Nu är tanken att vi ska ha en jäkligt trevlig resa!” säger Edvin.

När Edvin arbetade på Mejeriet var han till en början själv som plåtslagare. När de började se sig om efter förstärkning lyckades Edvin övertala sin lillebror Gustav som också är plåtslagare att börja arbeta på Falls Plåtslageri. De började arbeta ihop på Mejeriet, och nu gör de även Piloten 10 tillsammans.

“Jag älskar mitt jobb, man har så mycket frihet och ett enormt ansvar! Det är till exempel mycket tider som ska hållas. Här på Piloten arbetar vi hus för hus, från A till J. Inflyttning kommer ske löpande från årsskiftet, med ungefär en inflyttning per månad så det gäller att vara klar med sitt arbete på utsatt tid. Jag och Gustav ska försöka lösa det på två personer.” säger Edvin.

Vi ser fram emot att följa projektet

Det blir spännande att följa arbetet på Piloten 10 i Örebro. I framtiden dyker del 2 upp i BevegoNytt, då får vi ser hur långt projektet har kommit, och även läsa mer om Falls Plåtslageri som också är ett familjeföretag. Du som inte kan vänta på del 2 kan följa kontona @platslageraedvin och @fallsplatslageriab på Instagram.

Lokalt
Örebronyheter

Källa: BEVEGO

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in