Femte delen i Mattias Risbergs Mining-svit uruppförs

By on 25 juni, 2023
Medverkande:

Jennie Brahamson, Dan Berglund, Stina Hellberg Agback, Eva Lindal, Per Texas Johansson,Fredrik Ljungkvist, Josefin Runsteen, David Stackenäs, Mattias Ståhl, Mattias Risberg, Andreas Werliin och Sten Sandell.

Bild: LindeKultur

Lördag 19 augusti kl 18:00 kommer den femte delen i Mattias Risbergs långa Mining-sviten, ”Larmet som vände oss ryggen” (Mining pt.5) att uruppföras i Ställbergs gruva.

Mattias Risbergs Mining startade för fem år sedan i Stripa gruvmiljö i Bergslagen. Bandledaren och kompositören Mattias Risberg samlade då ihop en handfull av landets mest framstående jazzmusiker och uruppförde den nykomponerade sviten ”Mining” som beställts av Lindesbergs kommun.

Sedan dess har bandet gjort ytterligare tre uruppföranden i Stripa, turnerat runt om i landet, spelat på jazzfestivaler, gett ut tre kritikerrosade skivor samt en fjärde som släpps lagom till denna konsert.

….

Mining – ett musikverk om Bergslagens gruvor

Tonsättaren och textförfattaren Mattias Risberg har grävt djupt i sitt sinne och tagit upp minnen från miljön där han växte upp – Bergslagens gruvområde i Sverige – och skapat en drömlik värld av suggestiva rytmer och gnistrande klanger.

Den första delen i musikverket ”Mining” uruppfördes i Stripa gruvmiljö i augusti 2018. Verket beställdes av Lindesbergs kommun genom Britta och Harald Erikssons Musikfond.

Den andra delen i musikverket ”Mining Part 2” uruppfördes på Stripabryggeriet i september 2019.

Den tredje delen i musikverket ”Mining Extended” uruppfördes i Stripa gruvmiljö i augusti 2020.

De tre delarna av Mining har getts ut på skiva – ”Live in Stripa”, ”Zauberberg” och ”Krantzkommun” och har framförts live på en rad jazzscener och i Sveriges Radio.

”Mining 4” är en fristående fortsättning på Mattias Risbergs Mining-trilogi som uruppfördes i Stripa gruvmiljö i september 2022.

Och nu är det dags för den femte delen – ”Larmet som vände oss ryggen” (Mining pt.5) – som kommer att uruppföras i Ställbergs gruva i augusti 2023.

Kultur | Ställberg
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login