Ferry Svan skriver svensk historia under VM i Timbersports

By on 3 november, 2019
Ferry Svan under VM i Prag 2019. Foto: STIHL TIMBERSPORTS®

Ferry Svan har gjort det igen, från att bli förste svensk att vinna en juniorvärldsmästartitel till att placera sig på sjundeplats och nå andra rundan i individuella VM i Timbersports. Inför en fullsatt arena i tjeckiska Prag lyckades även Ferry ta tre nya personliga rekord inklusive ett nytt nordiskt rekord. Brayden Meyer från Australien kunde titulera sig som världsmästare efter kvällens mästerskap.

När VM i Timbersports avgjordes i Prag under kvällen var det första gången som Ferry Svan fick representera Sverige i det individuella mästerskapet. I slutet på augusti lyckades han bli nordisk mästare och sedan kvalificera sig till individuella VM bland de tolv främsta atleterna i världen, och som yngste svensk någonsin. Planen var att åka till Prag för att se och lära men även att ta sig vidare till åtminstone till runda två av tre och därmed bli en av de åtta främsta atleterna i världen. Vid kvällens slut kunde Ferry skriva in sitt namn i svensk Timbersports historia. Med en sjundeplats och avancemang till den andra rundan är det den bästa placering någonsin för en svensk atlet.

– Även om jag nådde målen jag satt på förhand, att ta mig till andra rundan, är jag ändå lite besviken på min insats. Men sen när man tänker på att jag placerat mig sjunde bäst i världen, ja då kan jag så klart inte sticka under stol med att jag känner mig nöjd, säger Ferry Svan.

Nytt nordiskt rekord
Inför VM kände Ferry att han var i bra form. Den senaste tiden har han tränat stenhårt för att kunna nå sina mål. Förhoppningen var även att han skulle slå nya personliga rekord och gärna nordiska rekord. I första grenen Underhand Chop satte han ribban och spikade ett nytt nordiskt rekord. Det tidigare rekordet 21,33 sekunder justerades till 19,28. Personliga rekord sattes även i grenarna Standing Block Chop och i Springboard.

– Att slå tre personliga rekord varav ett nordiskt rekord i mitt första VM någonsin, det är jag väldigt nöjd med. Det bekräftar också att det finns tid att kapa på många grenar, och rekorden blir ett kvitto på att jag tränar på rätt sätt, säger Ferry Svan. 

Australien tog dubbla världsmästartitlar
Vid kvällens slut stod Brayden Meyer från Australien överst på prispallen efter att ha tagit förstaplatsen i fyra av fem grenar. Därmed kammade den 24-åriga australiensaren hem dubbla titlar efter fredagens förstaplacering i lag-VM.

VM i Göteborg 2020
Under kvällen överlämnades värdskapet för VM i Timbersports från Prag till Göteborg och Partille kommun. Kommunalråd Eva Carlsson (S) från Partille kommun fanns på plats för att representera Partille och Göteborg där VM i Timbersports arrangeras i november 2020.

– Vi är väldigt stolta och hedrade över att få välkomna världsmästerskapet i Timbersports till Göteborg nästa år. Vi ser fram emot ännu en spännande publikfest och att stå värd för ett VM i en sport som är växer snabbt i Sverige, sade Eva Carlsson.

Resultat individuella VM 2019
1. Brayden Meyer, Australien
2. Cassidy Scheer, USA
3. Shane Jordan, Nya Zeeland
4. Ben Cumberland, Kanada
5. Christophe Geissler, Schweiz
6. Michal Dubicki, Polen
7. Ferry Svan, Sverige
8. Martin Rousal, Tjeckien
9. Danny Mahr, Tyskland
10. Pierre Puybaret, Frankrike
11. Elgan Pugh, Storbritannien
12. Koen Martens, Belgien

Historik världsmästare

År Värd Världsmästare lag Världsmästare individuellt
2019 Prag, Tjeckien Australien Brayden Meyer, AUS
2018 Liverpool, Storbritannien Australien Laurence O’Toole, AUS
2017 Lillehammer, Norge Nya Zeeland Jason Wynyard, NZL
2016 Stuttgart, Tyskland Australien Jason Wynyard, NZL
2015 Poznan, Polen Australien Jason Wynyard, NZL
2014 Innsbruck, Österrike Australien Jason Wynyard, NZL
2013 Stuttgart, Tyskland Nya Zeeland Brad de Losa, AUS

Fakta Timbersports

  • STIHL Timbersports började i USA 1985 men har sitt ursprung i skogshuggartävlingar på 1800-talet. Timbersports är en professionell tävlingsserie i extremsport med lokala, regionala, nationella och internationella tävlingar samt världsmästerskap.
  • Sverige arrangerade internationella tävlingen Champions Trophy på Tjolöholms Slott utanför Göteborg i maj 2019. Hösten 2020 arrangeras VM i Göteborg.
  • VM i Timbersports är sista tävlingen för säsongen och korar en världsmästare både individuellt och i lag. I individuella VM tävlar världens tolv främsta atleter och i lag-VM gör 22 landslag upp om världsmästartiteln.
  • I individuella VM tävlar atleterna i sex grenar; tre med yxa, två med motorsåg och en med såg. Atleterna tävlar i spektakulära grenar som bland annat Springboard där de ska klyva toppen av en stam, två meter över marken. Grenen Hot Saw inkluderar en specialbyggd motorsåg på cirka 62 hästkrafter med en wankelmotor från en jet ski eller snöskoter.
  • Atleterna prövas på uthållighet, styrka och teknik när de ska hugga och såga sig genom träblock på snabbast möjliga tid.

Sport | Timbersports
Örebronyheter

Källa STIHL

You must be logged in to post a comment Login