Filmen ”Pushing” visas på Bio Roxy

By on 3 december, 2023
Foto: Lucky-dogs

En film om hur vänskap, mod och en delad passion kan göra det omöjliga möjligt. Genom den unga skateboardåkaren Heddas ögon bjuds vi in i en subkultur där du måste utmana din inre röst för att utvecklas – som skateboardåkare såväl som människa.

I början av 80-talet blev Rättvik det nya Kalifornien och hamnade på skateboardens världskarta. Skateboardproffs från Kalifornien besökte den lilla bygden och under några varma somrar utvecklades spektakulära trick som lade grunden för den moderna skateboardåkning. 40 år senare väcks det förflutna till liv när ett märkligt fynd görs i den svenska skogen. Hedda befinner sig plötsligt i händelsernas centrum och för henne blir detta en språngbräda mot hennes dröm; att en dag ta plats bland en ny generation talangfulla skateboardåkare i världen.

Regi: Christopher Sanitate, Klas Hjertberg, Katja Uneborg, Robert Gustafsson

Medverkande: Hedda Hjertberg, Hans Puttis Jacobsson, Hunter Long, Mike McGill, Tony Hawk, Steve Caballero

Program

Tid: Kl 18:00 insläpp från 17:30?
Datum: 4:e December, Måndag
Plats: Bio Roxy, Olaigatan 19, Örebro
Biljetter köpes via: DokuMåndag: Pushing – från Rättvik till Kalifornien – Bio Roxy (orebro.se)
Längd: 1 tim 22 min
Direkt efter filmen Samtal med Filmskapare och huvudpersoner ca30min.

Sedan 2019 finns Rampen i Örebro

”Alla i skateboard världen känner till Vertrampen från Sverige som varit ikonisk för skateboardens utveckling från tidigt 80-tal till idag, där några av dom viktigaste och mest banbrytande åkarna och tricken utvecklats för att ta skateboardåkandet in i framtiden och utvecklandet av en ungdoms kultur till att idag också vara en olympisk gren.”

”Att vi idag har denna ramp i Örebro och att vi nu får föra vidare denna utveckling för kommande generationer av åkare är fantastisk. Örebro Skateboard fick möjlighet att köpa och ärva denna historiska kultur skatt mitt under brinnande pandemi, möjligheten uppstod då Norska skateboard föreningar som redan köpt rampen inte längre kunde hämta den på grund av in och ut rese förbud. Vi/Örebro Skateboard va då blixt snabba att agera för att säker ställa att historien skulle finnas vidare i Sverige och Örebro.”

”Att få visa dokumentär filmen om Rampens historiska betydelse och dess resa genom tiden är fantastiskt och vilka möjligheter för framtiden som skateboard gemenskapen utgör där vi genom att lära och förstå tidigare utmaningar kan växa och utvecklas för en ljus och positiv framtid.”

/Daniel Schön, Verksamhetschef Örebro Skateboard.

RAMPENS HISTORIA

1977 – Konstruerad för Loftet Skatepark i Göteborg

1978-1979 – på Skateland, Sveriges första betongskatepark

1980 – Svenska mästerskapen, Täby

1981 – Eurocana Open

1981 – Eurocana Summer Camp, Rättvik, med Steve Caballero och Mike Mcgill

1982 – Eurocana Open

1983 – Eurocana Open

1983 – Swedish Summer Camp, Hägernäs, med Claus Grabke, Lance Mountain och Mike Mcgill.

1984 – Swedish Summer Camp, Hägernäs, med Claus Grabke, Lance Mountain och Mike Mcgill. De första Mctwists landas av Mike.

1985 – Swedish Summer Camp, Hägernäs, med Lance Mountain och Tony Hawk. Tony uppfinner 720 och Slappo uppfinner Stalefish Eggplant.

1987 – EM i Täby med Nicky Guerrero som vinnare av vert.

2018 – Eurocana “Ladies ’Mctwist Challenge” och Eurocana Junior och Master Open

2019 – Rampen köptes av Örebro Skateboard

2021 – Rampen återbyggs i Örebro och invigs

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro Skateboard

You must be logged in to post a comment Login