Finsk extrafilm avslutar höstterminen

By on 3 december, 2023
Bild: LindeKultur

Torsdag 7 december kl 19:00 presenterar Lindesbergs Filmstudio höstterminens sista film på Lindesbergs Bio, ”Grymma tider – vårdarbetets sånger”. Den finska extrafilmen visas i samarbete med Lindesbergs kommuns finska förvaltningsområde och är öppen och gratis för alla intresserade, alltså inte bara filmstudions medlemmar.

Grymma tider – vårdarbetets sånger (Armotonta menoa – hoivatyön lauluja) är en dokumentärisk sångfilm färgad av mörk humor. Filmen handlar om den finska äldreomsorgens tillstånd, om vårdarbetarna och vårdtagarna samt deras anhöriga. Filmen berättar om den krisande äldreomsorgens vardag genom dokumentäriska episoder och genom sång.

Filmens centrala karaktär är närvårdaren Tiina. Hon var en av de första vårdarna som öppet berättade om problemen som finns inom vården, vilket ledde till att hon blev svartlistad både av ett privat vårdföretag och av kommunen.

Pensionärerna i Kaavi kommun är tvungna att från sidan se på när kommunens vårdenhet privatiseras. De är aktiva och kan sin sak, men det demokratiska beslutsfattandet har slunkit utom räckhåll för invånarna.

För att lösa ekvationen med den minskande offentliga finansieringen på grund av den åldrande befolkningen så tar man till digitalisering: en robot möter de äldre på äldreboendena, medan vårdarna jobbar på en distansvårdcentral.

I korsdraget mellan effektivisering, ekonomisk vinning och inbesparingar har vårdarbetets etos gått i spillror. De äldre bromsar den ekonomiska tillväxten och belastar dem som arbetar. Filmen påminner oss om vad vården av dem som inte är till någon nytta på arbetsmarknaden handlar om: ett oförstörbart människovärde. Genom sångerna upptäcker man krocken mellan kommersialiseringen av vården och vårdens etos.

Det man inte kan prata om, måste man sjunga.

Grymma tider – vårdarbetets sånger: Armotonta menoa – hoivatyön lauluja

  • Produktion: Finland, 2022
  • Regissör: Susanna Helke
  • Speltid: 92 min

Kultur | Lindesberg
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login