Fler öar i Filippinerna drabbade rapporterar Rädda Barnen

Av på 15 november, 2013

På ön Panay har 90 000 bostäder förstörts av tyfonen Haiyan, rapporterar Rädda Barnen på plats i Filippinerna. Organisationens omfattande insats utgår nu från baser på tre av de värst drabbade öarna – Leyte, Cebu, och Panay. Rädda Barnen har under onsdagen flugit in stora mängder förnödenheter som nu transporteras ut till tyfonhärjade områden.

– I första skedet talades det mycket om katastrofens omfattning i Tacloban, men nu ser vi att det är många andra områden som också är svårt drabbade. Vi samordnar vårt arbete med lokala myndigheter och andra hjälporganisationer, säger Rädda Barnens Asienchef Britta Öström på plats i Filippinerna.

Ett av Rädda Barnens fokus ligger på att ge trygghet och skydd till de mest utsatta barnen. Filippinerna utsätts återkommande för naturkatastrofer och i spåren av dem ökar risken för barn att utsättas för trafficking och andra övergrepp.

– Störst är risken för de fattigaste barnen, vars föräldrar ofta tvingas arbeta på annan ort. En stor del av befolkningen kan inte längre hitta arbete på landsbygden utan flyttar till städer eller till och med utomlands för att få arbete. En del barn lämnas då kvar med bara den ena föräldern eller hos släktingar. Många av de barnen är idag de som är värst utsatta, för det finns kanske ingen som kan ta hand om dem. Därför är det viktigt att vi kan hålla skolor öppna eller upprätta barnvänliga platser för dessa barn, säger Britta Öström.

Det är fortsatt svårt att nå ut med transporter, både beroende på att infrastrukturen är förstörd och att säkerhetsläget är osäkert. Det förekommer uppgifter om plundring av hjälpsändningar, men Rädda Barnen har inte några sådana bekräftade uppgifter.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in