Förbered dig på demonstrationer

By on 31 mars, 2023
Arkivbild

Ska du semestra i Paris i påsk, förbered dig på demonstrationer. Många väljer att resa till en storstad under påskledigheten.

Om du har planerat en resa till Paris så kanske du känner till att protesterna mot en stor pensionsreform har lett till demonstrationer och oroligheter i en rad franska storstäder.

Svenska ambassadens reseinformation har uppdaterats med en uppmaning att hålla avstånd till stora demonstrationer, då våldsamma situationer kan uppstå.

Även SOS International, som tillhandahåller reseassistans på uppdrag av ett antal försäkringsbolag, uppmanar resenärer att hålla avstånd och undvika inblandning i oroligheterna:

– Paris är normalt en säker stad att resa, men man bör ha i åtanke att demonstrationerna kan utvecklas och bli våldsamma, säger Karin Tranberg, EVP på Travelcare, SOS International.

Under våren har protesterna mot en pensionsreform utvecklats till en stor inrikespolitisk kris där poliser och demonstranter regelbundet drabbat samman i Paris och andra franska storstäder.

Förutom att hålla avstånd från demonstrationer och upplopp är det viktigt att följa myndigheternas instruktioner och hålla sig uppdaterad om lokala förhållanden via lokala medier:

– Det är osäkert hur situationen kommer att utvecklas, men det vi vet är att strejker och demonstrationer ofta påverkar transporter och kollektivtrafik, så det är bra att hålla sig uppdaterad via lokala medier, säger Karin Tranberg.

Goda råd vid demonstrationer:

 • Håll dig uppdaterad om landet du besöker via UD och den svenska ambassadens reseinformation.
  .
 • Håll avstånd till demonstrationer.
  .
 • Om du befinner dig i en demonstration mot din vilja bör du röra dig åt sidorna och bort från demonstrationens främre led (där det finns risk för konfrontation med polisen).
  .
 • Försök att komma bort från området helt istället för att gå in i butiker längs gatan eftersom du då kan riskera att bli instängd.
  .
 • Ta reda på om det finns ett omedelbart externt hot (t.ex. skarpa skott, stenkastning, tårgas, våldsamma sammandrabbningar eller liknande).
  .
 • Håll dig uppdaterad om den aktuella situationen via lokala myndigheter, nyhetsmedia (t.ex. RFI eller France24) och din resebyrå. Du bör alltid följa rekommendationerna från lokala myndigheter.
  .
 • Anmäl dig till UD:s svensklista och ladda ner appen UD Resklar.

Om du blir sjuk eller skadad i Frankrike ger det blå kortet från Försäkringskassan dig rätt till vård på offentligt sjukhus. Säkerställ att du har ett uppdaterat kort med dig på resan och kontakta SOS International Larmcentral för hjälp och rådgivning om olyckan skulle vara framme.

Världen
Örebronyheter

Källa: SOS International

You must be logged in to post a comment Login