Föreläsningsförening bjuder in till föreläsning

By on 11 mars, 2023
Bild: LindeKultur

Föreläsningsförening bjuder in till föreläsning om Knytgubbarna i Fellingsbro

Torsdag 16 mars kl 18:30 är det dags att åter bänka sig i aulan på folkhögskolan i Fellingsbro, skriver Fellingsbro Föreläsningsförening:

”Denna gång får vi lyssna på Pliggen (Nils-Göran Lindén) och Håkan Ahlgren som berättar vad alla dessa fantastiska Knytgubbar gör för att förgylla vardagen för många barn i Fellingsbro”.

Knytgubbarna i Fellingsbro är välkända och består av flera pensionärer som hjälper skolor genom att se till att barnen ska kunna åka skridskor, och när hela samhället ställde upp fick även de barn som inte har några skridskor möjlighet att åka.

Föreläsningen är gratis och öppen för alla intresserade, ingen föranmälan behövs.

….

Om Fellingsbro föreläsningsförening

År 1897 bildades föreningen under namnet Fellingsbro Föreläsningsanstalt. Snickarmästare Karl Edner var ordförande och föreläsningarna hölls på 12 olika platser inom Fellingsbro socken. För drygt 100 år sedan när folkhögskolan startade blev rektor Einar Odhner en drivande kraft. Samverkan mellan Folkhögskolan och Föreläsningsföreningen har hela tiden varit mycket stark.

Från början intresserade man sig för var naturvetenskap, historia, samhällskunskap och lokal kultur- och hembygdskunskap. Senare tillkom även program med underhållningskaraktär. I Fellingsbro har Föreläsningsföreningen drivit ett mycket blandat utbud.

Innehållet varierar från författarbesök med bokpresentationen, journalister, akademiker med specialkunskaper om aktuella frågor, intressanta berättare med såväl lokalt som allmänt stoff, samt personliga betraktelser om den egna livssituationen och åtskilligt

Föreningen är en ideell organisation där medlemskap kostar 100 kronor per år. Gratis inträde gäller, men åhörarna betalar ofta ett frivilligt inträde. En svag ekonomi stärks ofta genom folkbildningsengagerade föreläsare som erbjuder låga arvoden. Folkhögskolan upplåter dessutom aulan och sammanträdeslokal utan kostnad och bidrar ibland med arvodesdel vid samarrangemang.

Kultur | Fellingsbro
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login