Fredrik och Mattias i musikaliskt samtal i Lindesberg

By on 29 april, 2023
Fredrik Ljungkvist och Mattias Risberg.
Bild: LindeKultur

Fredrik Ljungkvist och Mattias Risberg i musikaliskt samtal i Lindesberg, fredag 12 maj kl 18:30 bjuder Linde bergslags församling in till konsert med Fredrik Ljungkvist och Mattias Risberg i Lindesbergs kyrka.

Det blir ett musikaliskt samtal genom saxofoner, klarinett, flöjt, piano, syntar och orgel mellan två veteraner inom jazz och improvisation.

Fredrik Ljungkvist och Mattias Risberg har samarbetat från och till under en period som spänner över 30 år. De har ofta spelat i varandras olika ensembler såsom Yun kan 10, Ritualia och Mining och släppte 2016 en kritikerrosad duoskiva, ”And now the queen”, som var en hyllning till jazzpianisten och kompositören Carla Bley.

Fredrik och Mattias möts allra helst i brytpunkten mellan bergslagens djupa skogar i ekot av svensk folkmusik med inslag av jazz, konstmusik och art-rock. Det ringa antalet till trots erbjuder duon ett otal instrumentkombinationer som inkluderar diverse saxofoner, klarinett, flöjt, piano, kyrkorgel och syntar.

”Men deras sound och spelstil är något mer än summan av detaljerna. Det är en berättande klangvärld, ett förhållningssätt till musik och liv som bottnar i ett långt umgänge kring musik och konst, mat, litteratur och goda samtal. Vi kan förvänta oss ett musikaliskt samtal mellan två veteraner inom jazz och improvisation där det oväntade får stort utrymme”, enligt inbjudan.

Både Fredrik Ljungkvist och Mattias Risberg har rötter i Bergslagen. Fredrik blev nyligen utsedd till Jan Johanssonstipendiat 2023.

Kultur | Lindesberg
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login