Grand Prix Guld till Örebro Volley

By on 20 januari, 2020
Foto: Karl-Johan Sandberg - Arkivbild

I helgen åkte Örebro iväg till Uppsala och Fyrishovshallen för Grand Prix 2020. Det var med höga ambitioner som laget åkte iväg, i semifinal väntade Sollentuna som, trots att de kommer till GP på sin tredjeplats i tabellen, varit väldigt ojämna under säsongen. När Sollentuna besökte Idrottshuset i höstas gjorde Örebro processen kort och vann med 3 – 0. Om laget kunde behålla samma fokus genom matchen även denna gång så skulle en finalplats inte vara så långt borta.

Örebro rivstartade matchen och det kändes som att Sollentuna inte riktigt var med från början utan kanske lite tagna av stundens allvar. Örebro tog till vara på detta på ett mycket bra sätt och kunde ganska enkelt glida iväg till en säker 25-14 seger i första set. Mönstret upprepade sig i andra set fast Sollentuna fick lite mer ordning på sitt spel allt eftersom men Örebro var väldigt fokuserade och tillät aldrig Sollentuna komma in i matchen.

Tredje set blev lite som det kan bli när ett matchen startar med två enkla set vinster till det egna laget, Kvalitén gick ned lite på båda sidorna och det blev lite ostrukturerat och stökigt som tränare Svante brukar säga. Det kändes som att Örebro hade koll på läget och kunde manövrera sig vidare till final även fast spelkvaliteten sjönk lite så lät Örebro aldrig Sollentuna få momentum till att komma riktigt nära i poängprotokollet.

Så här lät det från Jonas Svantesson efter segern på lördagskvällen.

Vad tycker då tränaren Jonas Svantesson om semifinalen idag?

”Tycker att vi kom in i matchen på ett mycket bra sätt, vi såg väldigt taggade ut men kunde spela avslappnat och metodiskt, vi började matchen med riktigt hög press i serven och Sollentuna hamnade lite på defensiven och kunde inte riktigt komma till bra avslut. När de situationerna uppstod så var vi väldigt snabba på att utnyttja dessa tillfällen och vi var riktigt skarpa när poängtillfällen gavs. Många saker var riktigt bra och något som vi kan bygga på till imorgon.”

Hur känns det inför imorgon?

”Det känns bra, vi har gett oss själva en chans till att slå håll på Engelholm och ju fler chanser vi skapar desto närmare kommer vi att komma, en segersvit håller aldrig för evigt och kanske kan vi bryta trenden redan imorgon. Det känns som att vi har ett bra läge och vi vet att Engelholm är mycket bra och de slog Hylte/Halmstad idag i tre raka set och det visar att de är i mycket bra form, men vi är ödmjuka inför uppgiften och det kommer att bli en tuff och spännande final imorgon. ”

I finalen väntade Engelholm. En klubb som vunnit Grand Prix 5 år i rad och motståndaren Örebro haft mest problem med de senaste åren med 21 raka förluster. Men inget av det syntes den här matchen.

Semifinalen följdes upp med en helt suverän final insats av Örebrotjejerna, Örebro hade ett svar på allt vad Engelholm gjorde och med ett hungrigt lag som hade bestämt sig för att vad som än händer så ska vi vinna nästa boll mentalitet är väldigt svårstoppat. Det syntes efter matchbollen vilken enorm glädje som infann sig, med en klassisk TV-puckhög mitt på Fyrishovs arenas golv kramades, skrattades, skrikandes och gråtandes i ett inferno av armar och ben överallt så kom alla känslorna fram på en och samma gång, en underbar syn som visar hur mycket detta betyder för laget.

Ett stort grattis till GP-Guldet, hur känns det tränare Jonas Svantesson?

”Helt fantastiskt så klart och så otroligt glad för lagets skull, de har kämpat länge för detta och vi har slitit hårt med att tro på att detta var möjligt sedan vi satte målsättningen i höstas. ”

Vad säger du om matchen?

”Vi håller ihop det på ett mycket bra sätt och vår game plan fungerar och tjejerna är väldigt strikta idag på det vi ska göra och utför detta med stort självförtroende och bestämdhet. Vi får en hög press på Engelholms servemottagning men det har vi fått förut också men idag lyckas vi omvandla detta till poäng och när vi gör misstag eller Engelholm gör bra handlingar så tar vi inte med oss detta till nästa boll. Sen har vi 11 blockpoäng och 11 servess på tre set, fantastiska siffror samtidigt som vi lyckas hålla ned våra egna misstag och jobbade lugnt och metodiskt med ett stort tålamod, poäng för poäng.”

Första senior titeln på 12 säsonger och efter 21 raka förluster mot EVS så står ni äntligen med en titel och en bruten svit mot EVS, hur stor betydelse har detta för resten av säsongen?

”Det är alltid roligt att bryta sviter och trender när man gör det på ett positivt sätt och detta betyder extremt mycket för resten av säsongen. 

Detta var ett av våra delmål denna säsong, inte slutmål! 

Detta ska ge oss ännu mer energi att fortsätta det jobb vi har påbörjat och ta med oss den känslan man får utav att vinna och låta den vara vår motivation för att få känna och uppleva den igen. Det är enormt viktigt att kunna se tillbaka och veta att vi kan vinna samtidigt som vi vet att vi har mycket kvar att ge och tjejerna är otroligt hungriga på att utvecklas och ge oss chansen att få uppleva fler framgångar. ”

Spelarna och ledarna står för en fantastisk helg som får avslutas med det första seniorguldet i klubben sedan SM-guldet 2008. Utöver seniortriumfen så måste vi också nämna att Örebroveteranerna tog hem SM-guld i Veteran-SM som spelades samtidigt i Fyrishov. Allt som allt blev det en riktig guldhelg för Örebro!

Nu är det tillbaka till vardagen för Örebro med elitseriematch mot Linköping hemma i Idrottshuset på söndag den 26/1 kl 14:00.

Sport | Volleyboll
Örebronyheter

Källa Örebro Volley

You must be logged in to post a comment Login