Händelserikt 2023 för Stadra Teater

By on 30 januari, 2023
Magnus Wetterholm i "Minnen från Jalta".
Bild: LindeKultur

Lördag 4 februari är det nypremiär för ”Minnen från Jalta” med Magnus Westerholm i Teaterfoajén i Nora. Stadras Anton Tjechov-föreställning, som med stor framgång har spelats i höstas, inleder ett händelserikt år för Stadra Teater.

”Ett nytt teaterår ligger framför oss, fullt med konstnärliga visioner, skaparlust samt drömmar om framgång. Ett händelserikt, omväxlande och roligt 2023 har precis börjat. För vår publik väntar ett varierat utbud och innehåller vår stora sommarproduktion Jordens oro viker, barnteatern Bänken, Stadra Vinterscen med Impressioner on ice, föreställningarna Minnen från Jalta och Snygga sånger på den lilla scenen i Nora, folkbildningsserien Nyfiken på och mycket annat”, skriver Stadra Teater i ett pressmeddelande.

Närmast i tiden ligger nypremiären av ”Minnen från Jalta” – Stadras Anton Tjechov-föreställning som med stor framgång har spelats hösten 2022 i Teaterfoajén. I Stadras minisalong får publiken möjlighet att uppleva ett mycket nära tilltal, där varje gest blir synlig och varje ton når fram i salongen för max 20 personer.

”En av anledningarna till att vi åter vill spela Minnen från Jalta är all uppskattning som vi har fått av publiken. De har uttryckt mycket glädje och sagt att de upplevt något mycket speciellt med det nära tilltalet. En annan anledning är vår starka lust att åter få spela dessa ömsinta, roliga och tokiga gestalter. Ja, man kan rent ut säga att man blir smått förälskad i dem, i allt som de gör och vad de tar sig till! Därtill har våra arrangemang med scensamtal efter föreställningen varit tilltalande, de har vunnit publikens gehör och tillfört något extra”, skriver Stadra Teater.

Saken har naturligtvis inte blivit sämre av att recensenter lyft föreställningen och skrivit många värmande ord. Allt detta sammantaget lockar fram ett gott humör och gör att Stadra åter vill spela!

Kort om Minnen från Jalta:

Föreställningen tar sin början med att publiken förs tillbaka till år 2013 och följer med på en resa till Jalta och till Krim. Det blir ett fiktivt möte med självaste dramatikern Anton Tjechov! Och nu föreslår Tjechov själv vad som ska spelas, nämligen två av hans enaktare.

Först Svanesång, där den gamle skådespelaren Vasilj Svitelovidov en natt vaknar upp på teatern, och plötsligt möter Niktia, hans sufflör från förr som nu blivit ett spöke. I detta möte lockas vi vidare till Om tobakens skadlighet och får uppleva Ivan Ivanovitj Njuchin. Han är den förtryckte äkta mannen som av hustrun tvingats att hålla föredrag om farligheten av att använda tobak. Men hela tiden trasslar han in sig och kommer aldrig till sak.

I Minnen från Jalta förenas stor komedi med vackert allvar under 55 minuter.

Från 4 februari fram till 12 mars ges tolv föreställningar på lördagar och söndagarna. Undantaget är lördagen 26 och söndagen 27 februari då Stadra Vinterscen går av stapeln. Alla föreställningar ges klockan 15.00 På Teaterfoajén, Storgatan i Nora.

Regi: Rune Jakobsson; Scenografi: Märta Fallenius; Ljus och spökprojektioner: Dragan Popović; I rollerna: Magnus Wetterholm

Kultur | Nora
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login