Hästsport – Var sjunde svensk vill äga häst

By on 18 oktober, 2016
Ulrika Wällstedt

En av sju svenskar är intresserad av att äga en häst, visar en ny Sifoundersökning. Nu finns chans att prova. Den 1 december startar nämligen Rikstravet Team SHL, en travtävling där ishockeysupportrar och redan travintresserade får chansen att bli delägare i de hästar som deltar.

Det är roligt att så många svenskar har ett stort intresse för att äga häst. Den som investerar i en travhäst bidrar till hästnäringens framtid, fler arbetstillfällen och öppna landskap – och får själv extra krydda vid tävlingarna, säger Mats Rosén, vd på Stockholms Travsällskap som driver Solvalla.

I en Sifoundersökning som Stockholms Travsällskap beställt svarar 14 procent av svenskarna att de skulle vara mycket eller ganska intresserade av att äga eller deläga en häst, givet att den tillfrågade skulle ha de ekonomiska förutsättningarna.

Rikstravet Team SHL ger vem som helst möjlighet att för 500 kronor bli delägare i en travhäst. Tävlingen startar den 1 december och är ett samarbete mellan ATG, Sveriges travbanor och ishockeyklubbarna i SHL. Varje klubb representeras av ett stall med två hästar som får poäng och prispengar utefter hur hästarna placerar sig i olika travlopp.

Adrenalinpåslaget är lika stort i trav som i ishockey, särskilt om man är engagerad i hästarna som tävlar. Genom att bli delägare får du en personlig relation till din häst, du får träffa, klappa och lära känna den, säger Ulrika Wällstedt, Solvallatränare och ansvarig för stall Djurgården på Rikstravet.

Sifoundersökningen visar att intresset för att äga häst är störst bland kvinnor och bland personer i åldern 18–29 år (20 respektive 19 procent). Allra störst är intresset bland unga kvinnor, där mer än var fjärde, 27 procent, svarar att de vill äga häst.

De flesta av oss som håller på med trav gör det för att vi älskar hästar. Travsporten erbjuder hästnära upplevelser både till dem som besöker arenorna och naturligtvis till dem som äger och tränar hästarna, säger Mats Rosén.

Sport | Hästsport
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login