Helene Risberg ställer ut ”Drömda platser” på Konstfrämjandet Bergslagen

By on 25 februari, 2024
Helene Risberg ställer ut på Konstfrämjandet Bergslagen i Örebro.
Bild: LindeKultur

Fram till och med 9 mars ställer Helene Risberg ut ”Drömda platser” på Konstfrämjandet Bergslagen i Örebro (Storgatan 29). Konstfrämjandet Bergslagen har öppet onsdagar-lördagar kl 12-16. Helene Risberg bor och är verksam i Guldsmedshyttan.

Hon är bland annat representerad på Region Örebro Län, Lindesbergs kommun och Ljusnarsbergs kommun.

”För några år sedan pensionerade sig Helene Risberg efter att under hela sitt yrkesliv ägnat sig åt att hjälpa människor inom psykiatrin och socialtjänsten. Hon ser tillbaka på det som ett givande men krävande arbete. Under den här tiden fick måleriet stå tillbaka men fanns ändå alltid med och var en stor del av hennes liv och identitet. Tre döttrar föddes i rask takt mellan åren 1985 och 1990 och krävde stadigvarande försörjning. Nu har hon all tid i världen”, skriver Konstfrämjandet Bergslagens i ett pressmeddelande.

Om utställningen ”Drömda platser” hos Konstfrämjandet Bergslagen skriver Helene Risberg:

”I mörka tider behövs motbilder av ljus, fantasi och hoppfullhet. Det finns så mycket vackert och livgivande att fästa blicken på och begrunda. Titta nära och på håll. Barkens skrovliga yta som färgas orange, lila, i takt med solnedgången.

Bladens ådringar, en manets tentakler rör sig, något sprätter till! I fantasin finns inga gränser. Ensam i naturen skärps sinnena. Doften av myr, solvarm tallbarr, en tjäder flaxar upp, maneter som bränns, skrämmer och fascinerar. Suset i trädkronorna och vågskvalp dämpar oljudet av tinnitus. I ateljén hjälper musiken till att dämpa bruset som stör. Kanske har musiken betydelse för vad som utspelar sig på arket.

Kanske drömmarna som dröjer sig kvar. På akvarellpapperets yta för handen pennan i svepande mönster som känns förutbestämda. Detaljerna kommer senare, varelser kommer till liv och kräver exakt färgkulör. Blanda, blanda, blanda. Håll delar av ytan fuktig, andra torr. Allt annat är oväsentligt just då. Total koncentration krävs.”

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login